JelenHaz
Szombat, 2019. december 14., 04.29
Cégbiztonság Aradon

Pici kamera a sarokban

Pici kamera a sarokban
Pici kamera a sarokban

A rendőrség gyakori felhívásai ellenére, a városban működő kereskedelmi cégek, nagyvállatok, üzletek még mindig nem védik megfelelően értékeiket, nem tartják be a biztonsági feltételeket. A 2003/333-as törvény értelmében a cégek, függetlenül attól, hogy kereskedelmi vagy termelési tevékenységekkel foglalkoznak, kötelesek a saját őrző-védő rendszerüket kiépíteni. Ezt meg lehet oldani videokamerákkal, vagy őrökkel. Legalább az egyik módszernek működnie kell, másképp a rendőrök megbüntetik a cégtulajdonost. A törvényt elsősorban azért állították össze ilyen formában, mert előtte számos betörés történt olyan cégeknél, ahol semmilyen biztonsági berendezés nem működött. Ezt egyébként a rablók és tolvajok előre kifigyelték. Most már a minimum, hogy a cég tulajdonosa egy kis kamerát felszerel valamelyik sarokban.

A rendőrség alkalmazottai a napokban ezen szabályok betartását ellenőrizték, és bűntettek is alaposan. A megyeszékhelyen 10 olyan magáncéget látogattak meg, melyeken engedélyük van őrző-védő szolgáltatások biztosításához. Rajtuk kívül a rendőrök még megnéztek 56 különböző tevékenységű céget is, ahol a biztonsági követelményeket egy őrrel oldják meg. Az ellenőrzésekből kiderült, hogy az őrök többsége még csak nem is volt ilyen speciális kurzuson, tehát a törvényt sem ismeri, nincs engedélye ilyen tevékenységeket folytatni. A 333-as törvény megszegése miatt a rendőrség illetékesei összesen 6000 lejes pénzbüntetést adtak a cégek tulajdonosainak, akiket felkérték: csak kiképzett őröket alkalmazzanak, vagy, ha ez nem felel meg nekik, szereljék fel a kamerákat.

Az őrző-védő berendezésekre vonatkozó előírások megszegéséért a szabálytalankodók 200 és 1000 lej közötti pénzbírságot kaphatnak.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'