Csütörtök, 2018. december 13., 19.34

Pintea: Kétszáz fiola immunoglobulin érkezik márciusban

Sorina Pintea egészségügyi miniszter azt mondta, 200 fiola immunoglobulin (ellenanyag) érkezik az országba immunrendszeri megbetegedésekben szenvedő gyermekek számára. A tárcavezető szerint naponta sürgetik a gyártókat, hogy szállítsák le ezt a gyógyszert.

„Határozott ígéretet kaptunk arra, hogy hamarosan újabb szállítmány érkezik az országba. De amíg nem látom, hogy valóban megérkezik, nem mondhatom, hogy boldog vagyok a helyzettől. Minden nap tartjuk a kapcsolatot azokkal, akiknek ezt intézniük kell, nyomást gyakorolunk rájuk, hogy tartsák be a szerződésben foglaltakat, ezek a szerződések ugyanis már megvannak. A következőkben, március elején 200 fiolányi immunoglobulin injekció érkezik az országba, és remélem, a többi szállítmány is rendben megjön majd. Legalábbis erről biztosítottak a forgalmazók” – mondta egy konferencián Sorina Pintea.

Cristian Grasu egészségügyi államtitkár múlt hét végén elmagyarázta: mióta felfüggesztették a clawback-adót az immunoglobulinra, több gyártó is hangot adott azon szándékának, hogy visszatérjen a romániai piacra.

„Románia kormánya fontos döntést hozott, amelynek azonnali eredményei, azonnali hatása van, és ezt a hatást a napokban már láthatjuk. Már megjelentek azok a gyártók, akik kérik, hogy újra beléphessenek a romániai piacra. Egyikük már az árat is majdnem megkapta, ami azt jelenti, hogy jövő héten újabb szerződésről tárgyalhatunk. Lassan, lassan elmozdul a válság a megoldás felé, a kormány által felvállalt bátor lépésnek köszönhetően. Nagyon nehéz döntés volt” – mondta Cristian Grasu egy, az immunoglobulin hiányáról szóló workshop keretében.

Az államtitkár azt mondta, a következőkben az egy évre elegendő ellenanyag-mennyiségről folytat majd tárgyalásokat.

„Nagyjából 130 kilogramm immunoglobulinra volna szükségünk évente az egész országban. Jelenleg ezzel az egyetlen szerződéssel a mennyiségnek mindössze a felét tudjuk biztosítani. Szerencsére a beadás formáját tekintve is nagyobb lesz a változatosság, mert olyan ellenanyagot is be tudunk majd szerezni, amely bőr alá fecskendezhető” – mondta Grasu. (Mediafax)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'