MOL Winter EVO
Csütörtök, 2019. január 24., 08.37

Politikai háború Déván

Florin Oancea (balra) és Răzvan Mareş. Egymás mellett, de immár egymás ellen
Florin Oancea (balra) és Răzvan Mareş. Egymás mellett, de immár egymás ellen

Csatát vesztett 50. születésnapján Florin Oancea dévai polgármester. A szerda délutáni hosszasra elhúzódó tanácsülésen nem sikerült meneszteni tisztségéből Răzvan Mareş alpolgármestert. A helyi tanácsban kemény politikai háború körvonalazódik, a polgármester elvesztette a többséget, az ellene összefogók bármikor keresztbe tehetnek elképzeléseinek.

 

Közpénzek magánzsebekbe talicskázása

 

Oancea az önkormányzat kötelékébe, a Mareş közvetlen hatáskörébe tartozó városgazdálkodási vállaltnál (SPIGM) talált problémák miatt kezdeményezte korábbi szövetségese menesztését. A tavalyi év során a SPIGM több szerződést kötött külső cégekkel olyan munkák elvégzésére, melyet maga is képes lett volna elvégezni. A városgazdálkodási cégnek ugyanis 73 állandó alkalmazottja van, s rajtuk kívül alkalmanként a 30 szociális segélyben részesülő személyre is számíthatnak bizonyos munkálatoknál. Sőt, ha még így sem elég a személyzet, a barcsai börtön rabjait is igénybe vehetik a fű lekaszálására, faágak levágására, zöld övezetek gondozására és hasonlókra.

A városvezetés mégis külső cégeket bérelt – méreg drágán – bizonyos karbantartási munkákra, holott ezek nagy részét a SPIGM alkalmazottjai végezték el. Például egy fa nyírása 32 lejbe kerül a SPIGM-nek, a városkassza azonban 300 lejt fizetett külső cégeknek többször is.

Vagyis közpénzeket talicskáztak ki magánzsebekbe, karbantartási munkálatoknak álcázva. Amikor a barcsai börtön rabjait vették igénybe, szállításukért – a Barcsa–Déva útvonalon – 28 lejt fizetett személyenként az önkormányzat egy magáncégnek, amikor a hivatalos személyszállító cégek 11 lejt kérnek egy jegyért! Az önkormányzat belső ellenőrzése szerint a kár megközelíti a félmillió lejt (meghaladja a 100 000 eurót), s ezért elsősorban Mareş a felelős. A visszaélésekről szóló jelentést a városvezetés elküldte a rendőrségnek és az ügyészségnek, minden valószínűséggel bűnügyi eljárás is indul az ügyben. Oancea ráadásul azzal is vádolta Mareşt, hogy átpolitizálta a városvezetést, az önkormányzati szakosztályok, illetve az önkormányzatnak alárendelt intézmények élére PSRO-s párttagokat helyezett.

 

Politikai frontvonalak

 

Oancea számítása mégsem jött be, Mareşt a PSD vette oltalmába. Annak ellenére, hogy a tavaly őszi polgármesteri választáson a PSRO-s Mareş nyíltan a PNL-s Oanceát támogatta a PSD jelöltje ellen, a PSRO és a PNL pedig együttműködési protokollt kötött. Oancea nagyméretű tisztogatási akciója nem is a szocdemeket célozta, a PSD mégis kiállt a sikkasztással vádolt egykori ellenfél mellett. Ha közpénz lenyúlásáról van szó, akkor a PSD elvből kiáll a gyanúsítottak mellett, legyen szó akár politikai ellenfelekről is, jegyezték meg a cirkuszba torkoló tanácsülésen részt vevő újságírók.

A 6 PSD-s tanácsos nem jelent meg a tanácsülésen, az alpolgármester menesztéséhez pedig kétharmados többség szükséges, vagyis legalább 14 szavazat. A dévai politikai erőviszonyok azonban ezt nem tették lehetővé, a PSRO – melynek Mareş a megyei elnöke – 6 tanácsossal rendelkezik, a PNL 5-tel, az ALDE és az RMDSZ 2-2-vel. A Mircea Geoană által 2016-ban létesített PSRO mondhatni csak Déván létezik, ez az egyetlen önkormányzat az országban, ahol jelen van. Mircia Muntean egykori polgármesternek köszönhetően, aki a PSRO színeiben nyerte meg a 2016-os választást, s 6 tanácsost juttatott be. Főleg Muntean hűséges embereit, akik több pártot is megjártak, s több párt színeiben szereztek tanácsosi mandátumot az idők során. Rajtuk kívül a dévai PSRO fiatal szerencse-hajhászokból áll, akik szintén több pártban fordultak meg (Mareş – többek között – a PP-DD-ben is), s akik 2016-ban meglovagolták az időközbe börtönbe került Muntean népszerűségét. Ráadásul, míg országosan az ALDE a PSD hűséges szövetségese, Déván hűvös a viszonyuk, az ALDE-sek inkább a PNL-hez húznak.

A szerda délutáni szavazáson a 15 jelenlévő tanácsos közül végül csak 10-en (5 PNL, 2-2 RMDSZ és ALDE, illetve 1 PSRO-s disszidens) szavaztak Mareş menesztésére. Az alpolgármester így aztán marad, akárcsak kollégája, a PSD-s Ovidiu Moş, aki ellen Oanceának eredetileg semmi kivetnivalója nem volt, a PSD-s tanácsosok bojkottja révén azonban az utolsó pillanatban azt is meg próbálta eltávolítani, szintén eredménytelenül.

A polgármester azonban nem adja fel, egyértelműen leszögezte, hogy elvesz minden hatáskört a két alpolgármestertől. Megteheti, a törvény nem írja elő, hogy mi az alpolgármester teendője, olyan hatáskörrel rendezik, amilyennel a polgármester felruházza. Mareş és Moş is marad tehát az alpolgármesteri tisztségben, munkaidejüket azonban semmittevéssel fogják tölteni, hangsúlyozza Oancea. Busásan megfizetett semmittevés lesz, az alpolgármester bérezése ugyanis havi 8000 lejnél is több.

A helyi tanácsban pedig alighanem maradnak a feszültségek, a PSRO felmondta a tavaly ősszel kötött együttműködési protokollt a PNL-vel és megyei vezetője le is szögezte, hogy egykori szövetségesének nem lesz könnyű élete Déva élén.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'