Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Hétfõ, 2019. október 14., 15.54

Post mortem díszpolgárrá avatták Anton Scheuchensteint

Január 19-én a Város Házának nevezett díszteremben Resicabánya post mortem díszpolgárává avatták Anton Scheuchenstein-t. Az egykori jóhírű kereskedő Németországba települt ki családjával és ott is halt meg.

A róla elnevezett, az Óvárosban lévő Scheuchenstein Palotát a kommunista városrendezés során 1979-ben robbantották fel. A palota helyén a kohászati kombinát blumming-típusú hengerművet épített, amely csupán a rendszerváltásig működött.

Scheuchenstein rövid ideig  Resicabánya polgármestere is volt, aki a jelenlegi megyeszékhely városiasodásához nagyban hozzájárult.

A díszpolgári oklevelet Erwin Josef Tigla laudációja után Mihai Stepanescu polgármester adta át, aki a hivatalos ceremónia után pezsgővel köszöntötte a város új díszpolgárának hazaérkezett fiát, Richardot, s a meghívottak kínálásával is személyesen foglalkozott. Az újdonsült díszpolgár fia, Ricard Scheuchenstein  egy vízfestményt kapott ajándék gyanánt, amelyen a Scheuchenstein Palota homlokzata és a mögötte lévő nagykohó látható.

Nem csupán érdekességként jegyezzük meg, hogy a Város Házának csodálatos stilbútorzata Scheuchenstein-tulajdon volt.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'