Hétfõ, 2018. október 22., 12.40
Tanévnyitó a Bartók Béla Líceumban

„Pozitív szellemiség nélkül nincs sikeres iskola!”

„Pozitív szellemiség nélkül nincs sikeres iskola!”
„Pozitív szellemiség nélkül nincs sikeres iskola!”

Hétfőn reggel becsengettek Temes megye legnagyobb magyar iskolájában, a Temesvári Bartók Béla Elméleti Líceumban, ahol mintegy 550 diák kezdte el a 2017–2018-as tanévet. A folyamatosan bővülő-szépülő magyar iskola visszakapta a római katolikus egyház segítségével megújult régi bejáratát.

„A jó iskola egyszerre az állandóság és a változás egysége. Állandóságot ad a hiteles értékrend, a következetesség a mindennapi munkában, a jó állandó keresése. És változásra sarkall az állandó felfedezés, a környezet iránti nyitottság, a tanulás, a változó környezet.  E kettősség egyidejű betöltése a kihívás, a feladat” – mondta tanévnyitó beszédében dr. Erdei Ildikó iskolaigazgató. „Hogyan hozható mindez egyensúlyba? Mire építünk, amikor az egyensúlyt keressük? A pozitív szellemiségre. Egyértelmű, hogy pozitív szellemiség nélkül nincs sikeres iskola. A pozitív szellemiség pedig az iskola falain belül és a falakon kívül épülő együttműködésből fakad. Feltétele a közös jövőkép, a cél ismerete és a feladatok meghatározása, azaz tudnunk kell, hogy kinek mi a dolga, tanároknak, diákönkormányzatnak, szülői bizottságnak, iskolatámogatóknak. A pozitív szellemiség abból is fakad, hogy közösen tudunk örülni a sikereknek: a remek érettségi eredményeknek, az élménydús nyári programoknak vagy a megvalósított fejlesztéseknek” – mondta dr. Erdei Ildikó, aki hivatalosan is megnyitotta a 2017–2018-as tanévet.

A tanévnyitó ünnepség keretében a tanító nénik – Adorjáni Borbála és Apró Julianna (nulladik lépésről lépésre osztály) és Kasza Gabriella (nulladik hagyományos osztály) – megtartották az első névsorolvasást, és köszöntötték az iskola 43 legifjabb tanulóját. Verssel és népdallal köszöntötték az apró előkészítő osztályosokat Juhász Ábel és Kiss Réka kisdiákok. Ismerkedtek az új osztályaikkal Szilágyi Borbála (V. osztály), Dudás Györgyi (IX. Matematika–Informatika), Halász Éva (IX. Közgazdaság) és Molnos Ildikó (IX. Társadalomtudományok) osztályfőnökök.

A Temes Megyei Tanfelügyelőség nevében Halász Ferenc, az RMPSZ országos alelnöke köszöntötte a tanévnyitó résztvevőit. „Temes megyében 830 magyar iskolás kezdi el ma a tanévet – mondta a helyettes főtanfelügyelő –, közülük 550-en a Bartók Béla Elméleti Líceum diákjai. Az osztályaink helyenként kis létszámúak, de valamennyi településen újraindult a magyar nyelvű oktatás, ahol eddig is volt. Viszonylag nyugodt körülmények között tanulhatnak a magyar diákok, ezt azért hangsúlyozom, mert ez Marosvásárhelyen vagy Kárpátalján egyáltalán nem magától értetődő.” A helyettes főtanfelügyelő azt is elmondta: a magyar nyelvű óvodák-iskolák, a helyi önkormányzatok által nyújtott segítség mellett, jelentős támogatást kapnak a magyar államtól és a civilszervezetektől, de a szülőktől is. „Az új tanévben azt kívánom a tanároknak, hogy tegyék azt, amiben hisznek és higgyenek abban, amit tesznek. A diákoknak pedig azt kívánom, hogy bízzanak magukban, tanuljanak meg válogatni az információkból és tanuljanak meg tanulni!” – mondta befejezésül Halász Ferenc.

A történelmi egyházak nevében ft. Szilvágyi Zsolt józsefvárosi plébános és nt. Fazakas Csaba temesvár-belvárosi református lelkipásztor kérte Isten áldását az új tanévre, majd a jelenlevők együtt elénekelték nemzeti imánkat.

Dr. Erdei Ildikó igazgató végül bejelentette, hogy véget ért a kilenc évig tartó ideiglenes állapot, és az iskola visszakapta régi bejáratát, amely a józsefvárosi plébániatemplom és a plébánia új épülete között vezet a Gen. Dragalina sugárúton. „Holnaptól csak ezt a bejáratot fogjuk használni, és mivel a kapu messze van az iskola bejáratától, egy kapusfülke létesítését is tervezzük az utcai bejárathoz” – mondta befejezésül az igazgatónő.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'