JelenHaz
Szombat, 2019. augusztus 17., 23.50

Pro Cultura díj Simó Emesének és Markovszky Katalinnak

Fotó: http://www.tm-t.ro
Fotó: http://www.tm-t.ro

A Temes Megyei Tanács idén 17. alkalommal ítélte oda a Pro Cultura Timisiensis díjakat a kultúra, a tudomány és a művészetek terén elért kiváló eredmények elismeréseként.  A Csiky Gergely Állami Magyar Színház idén is két kiemelkedő munkatársát terjesztette fel az elismerésre. A 2018. december 11-én megrendezett díjátadó ünnepség során Simó Emese színművész és Markovszky Katalin technikai aligazgató vehették át a Pro Cultura-díjat a térség kultúrájának népszerűsítésében végzett munkájukért.

A díjátadó ünnepségen Markovszky Katalin technikai aligazgató laudációját Balázs Attila színházigazgató, Simó Emese színművész laudációját Keresztes Franciska olvasta fel. Részletek Markovszky Katalin és Simó Emese laudációjából:

„1986-ban, a Traian Vuia Politechnikai Intézet Gépész Karának elvégzése után még semmi jel nem utalt arra, hogy a ma díjazott Markovszky Katalin karrierjének nagy részét a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház élén fogja tölteni. A Resicabányai Olvasztóműveknél, majd a Temesvári Gépgyárban dolgozott mérnökként, 24 éve azonban a Színház valamennyi technikai természetű tevékenységét koordonálja: legyen szó turnészervezésről, díszletgyártásról, az intézményi vagyon gondozásáról, a műhelyek felszereltségéről stb. – gyakran magára vállalva a művészeti igazgatói hatáskörbe tartozó bürokratikus teendőket is(...) Markovszky Katalin bármely alkalmazottról, meghívott művészről tudna mesélni. 1994-től a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház technikai aligazgatója, ezidő alatt hozzájárult az intézmény, valamint a Temesvári Eurorégiós Színházi Fesztivál (TESZT) fejlődéséhez és sikereihez. Kemény kézzel és következetességgel irányít egy olyan intézményt, amely tevékenységét lényegében az illékonyság és a költőiség jellemzi. Majdnem teljességgel lehetetlen feladatra vállalkozik: rendet tenni és tartani egy színházban! Diplomatikus és nagyvonalú, tapintat és jó kommunikációs készség jellemzi mind a hatóságokkal és kulturális partnerekkel, mind pedig a gyártásban résztvevő műhelyek alkalmazottaival való kapcsolattartását.”

„Simó Emese (...) színházi tanulmányait 2014-ben fejezte be Kolozsváron, majd ugyanabban az évben a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház társulatához szerződött. Mindeddig több tucat szerepen, megannyi előadáson és találkozáson van már túl. Volt már Roxie Hart, a Halál, Ophelia, Armande Béjart Moliére vagy egyszerűen önmaga, Emese. Egyetemi évei alatt a legjelentősebb kolozsvári magyar nyelvű független társulattal működött együtt. Temesváron olyan rendezőkkel dolgozott, mint Silviu Purcărete, Kokan Mladenović, Puskás Zoltán, Radu Afrim, Urbán András, Sardar Tagirovsky, Florin Fieroiu. (...) Alázattal fogad minden feladatot, maximális érzékenységgel közelíti meg és velőt rázó szenvedéllyel éli meg valamennyi szerepét. Azon színészgeneráció tagja, aki mindig talál újat a színházban, aki nem tud megbékülni a szokásossal, az egyezményessel. Aki inkább kockáztat, és veszíteni is mer, mintsem hogy belesüppedjen a kényelmes megszokásba. A megismerés és a változás hajtja, önmaga és a világ megismerése.”

Mindkettőjüknek gratulálunk a rangos elismeréshez!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'