JelenHaz
Péntek, 2019. május 24., 11.12
Carnaval-Farsang-Fasching

Rajzos, fánkos, jelmezes hagyomány-kóstoló

Rajzos, fánkos, jelmezes hagyomány-kóstoló
Rajzos, fánkos, jelmezes hagyomány-kóstoló

Kilencedik alkalommal szervezték meg idén a Dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban a Carnaval-Farsang-Fasching nevet viselő programot, melynek elsődleges célja a magyar, illetve a német farsangi szokások ismertetése a többségi lakosság körében. Az immár országos szintűre nőtt projekt idén is nagy népszerűségnek örvendett mind az óvodások, mind pedig az elemista kisdiákok körében. A rajz- és kézimunka, illetve a fotó kategóriában meghirdetett versenyre 34 romániai megyéből, valamint Békés megyéből érkezett több mint 1500 alkotás. – Ezek jelentős részét ki is állítottuk az iskolában, így azt is mondhatnánk, hogy maga a tanintézmény is jelmezt öltött a napokban, hiszen csupa vidámság, tarka színvilág mosolyog a belépőkre a falakról – mutat körbe a sok-sok alkotáson Mazilu Ghizella óvónő, a projekt megálmodója és egyik fő szervezője. Közben azt is megemlíti: a gyönyörű kiállítás mögött rengeteg munka áll. Igazából már tavaly októberben meg kellett pályázni a projekt minisztériumi elismerését. – Bár a rajz- és kézimunka versenyünk évek óta országos méretben zajlik, sőt jó pár éve a határon is átível, a szaktárca követelményeinek megfelelően a rendezvényünk csak úgy válhatott hivatalosan elismert országos projektté, ha a jelmezes bemutatkozáson is jelen vannak más megye diákjai. Meg is hívtunk óvodásokat az ország minden csücskéből és hét megyéből készültek is eljönni. De sajnos az influenza-járvány miatt az utolsó percben lefújták az utazást, hiszen apró, 4-5 éves gyermekekről van szó, akik nagyon érzékenyek még – magyarázta Csatlós Zsófia Erzsébet tanítónő, aki nem csupán az elemistáknak szóló programrészt koordinálja, de évek óta lelkesen konferálja fel a jelmezbálra érkezett apróságokat is. Utóbbiak idén is nagy izgalommal készültek a farsangi bemutatkozásra. Ezúttal a Téglás Gábor Elméleti Líceum három óvodás csoportja mellett a dévai 7-es számú napközis óvoda, illetve a Decebal Nemzeti Kollégium német óvodai csoportja vonult fel Pinokkió, tündérek, boszorkák, varázslók, garabonciások és számos egyéb kedves mesefigura bőrébe bújva. – A csoportok többnyire közös produkciókat mutattak be, nagyon ötletes megoldásokkal, a legkisebbek pedig egyéni jelmezekbe bújva érkeztek életük első farsangi mulatságára.

A műsor többszörös meglepetéssel zárult. Először a Sunny Kids klub apróságai gyönyörködtették táncukkal a közönséget, majd a Szent Ferenc Alapítvány munkatársai arattak óriási sikert bohóc-táncukkal. Mindkét produkciót Molnár Noémi koreografálta. S ráadásként az alapítvány nagyobb diákjai mutattak be szintén táncos bohóc-produkciót Pál Éva nevelő vezetésével. A műsorszámokat versenyhez illően zsűriztük is. Így a végén mindenki elismerő oklevélben részesült, voltak legbátrabbak, legkreatívabbak, legaranyosabbak, legvarázslatosabbak stb. – sorolta az okleveleken szereplő minősítéseket Mazilu Ghizella óvónő. A rendezvényt természetesen fánkevés zárta.

– Nagyon örültünk, hogy hagyományos támogatóink –  a Kőműves Kelemen Szülői Bizottság, Pogocsán Ferdinánd alpolgármester, Winkler Gyula EP képviselő és a dévai Corvin kiadó – mellett ezúttal is vállalta a főtámogató szerepet az Auchan Retail Rt, és ennek köszönhetően valamennyi résztvevőt meg tudtunk ajándékozni. És persze mindenki kapott fánkot, hiszen ez hozzátartozik a magyar farsangi hagyományokhoz, melyeket kilenc esztendő alatt már széles körben sikerült ismertetnünk – értékeltek a szervezők.

A  Carnaval-Farsang-Fasching azonban ezzel még nem ért véget. A lelkes szervezőbizottság a következő hetekben fogja kiértékelni a több mint 1500 pályamunkát, és a kiemelkedő alkotásokat díjazzák. Úgyszintén nem zárult még le a farsangi mulatságok sora sem a dévai magyar iskolaközpontban. A felnőtt bállal indított rendezvénysort az óvodások, majd az általános- és középiskolások farsangja követte, március 5-én pedig az elemisták jelmezbáljával zárul az idei farsangolás.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'