Szerda, 2018. december 19., 17.27

Regéczy Szabina Perle az Erdőhegyi Általános Iskolában

A vendéget a Fáy Szeréna Kórus énekekkel köszöntötte
A vendéget a Fáy Szeréna Kórus énekekkel köszöntötte

Iskolánk pedagógusai és tanulói február 13-án író–olvasó találkozón vettek részt, ahol jelentős irodalmi tapasztalatokkal gazdagodtak, személyes élménnyé válhatott ez által a vers, a költészet maga. Regéczy Szabina Perle költő, publicista, műfordító, a Tóth Árpád Irodalmi Kör elnöke, a Román Írószövetség tagja látogatott el hozzánk.

Iskolánk és a Tóth Árpád Irodalmi Kör között több évre visszamenő kapcsolat, barátság bontakozott ki. Diákjaink és pedagógusaink több alkalommal részt vettek a kör ülésein, a Szikra csoport előadhatta betlehemesét, tanulóink szavalatokkal járulhattak hozzá a kör munkájához, Pusztai Matild és Sime Judit pedagógusok irányításával.

A találkozó elején iskolánk Fáy Szeréna kórusa köszöntötte a költőt, majd Sime Judit igazgató mutatta be a vendéget, kitérve életútjára és munkásságára. Regéczy Szabina Perle Jászvásáron született, elemi és középiskolai tanulmányait Aradon végezte, majd a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet növendéke, amelyet 1997-ben végez el. Tizenhat évesen publikál először, a aradi Vörös Lobogóban és a bukaresti Scânteia Tineretuluiban. Az első publicisztikai díját 1988-ban kapja. Négy verseskötet és hét műfordítás-gyűjtemény szerzője. Első verseskötete 1999-ben jelent meg, Aradon a Gutenberg nyomda gondozásában Szülőföld és hivatástudat címmel, majd 2006-ban az EMKE bocsátotta közre második kötetét Üzenet egy másvilágbólelnevezéssel. Harmadik kötetét az Erdélyi Pegazus Könyvkiadó jelentette meg 2008-ban, Egy pillanattal túl az örökléten címmel, majd 2009-ban az aradi Gutenberg Univers Kiadó gondozásában jelent meg az eddigi utolsó, negyedik kötet: Elszállok egy szonett szárnyain. Negyedik kötete Ana Blandiana román költőnő verseinek fordításait is tartalmazza.

Regéczy Szabina Perle 2003-tól a Tóth Árpád Irodalmi Kör elnöke, 2007-től a Román Írószövetség tagja. Számos irodalmi kiadvány, az Irodalmi Jelen, a Szövétnek, a Havi Szemle, az Arca, a Gutenberg és az Agora Literă munkatársa. A Tóth Árpád Irodalmi Kör irányításáért 2010-ben országos EMKE-díjjal illették, 2015-ben műfordítói munkáját Irodalmi Jelen-díjjal honorálták. A Romániai Írószövetség díját, műfordításaiért szintén 2015-ben érdemelte ki. Hatodik irodalmi elismerése 2016-ban érkezik, ekkor is műfordítóként tüntetik ki A tegnap költészetéből című, az Irodalmi Jelen Könyvek sorozatban megjelent műfordítás-kötetéért.

A költőnő iskolánkban saját verseiből és műfordításaiból is felolvasott. Verseiből és prózai alkotásaiból nyújtott át nekünk egy csokorra valót, időrendi sorrendben, nyomon követhettük stílusának és életének állomásait. Műfordításaival is megismerkedhettünk, A tegnap költészetéből című gyűjtemény több részlete is bemutatásra került, amely  20 román költő mély üzenetet hordozó versét tartalmazza.

Az Erdőhegyi Általános Iskola közössége köszönetét fejezik ki Regéczy Szabina Perlének a látogatásért, a bensőséges találkozóért. Szeretettel visszavárjuk további munkáival, hogy az irodalom megint személyes élménnyé válhasson számunkra!

 

Sime Judit


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'