JelenHaz
Vasárnap, 2019. május 19., 17.25

Regemondó- és Képrege verseny

Regemondó- és Képrege verseny
Regemondó- és Képrege verseny

A Pécskai 2-es számú Általános Iskola adott helyet a verseny Arad megyei szakaszának, amelyen 4 iskola vett részt: a házigazdák, a Csiky Gergely Főgimnázium, a Zimándújfalui Móra Ferenc Általános Iskola és a Zerindi Tabajdi Károly Általános Iskola. A vetélkedő két csoportban zajlott, a Képrege a IV. osztályosok, míg a Regemondó verseny a III. osztályosok számára.

Bevezetőként Bacsilla Eszter igazgató köszöntötte a vendégeket, Fridrik Hegyes Anna VII. osztályos tanuló szavalt és a Pap Enikő tanító által felkészített II. és III. osztályos tanulók séta-polkát adtak elő.

A Képregevetélkedőre kilenc, otthon elkészített munka érkezett, amelyek témája A Szent Anna-tó legendája volt. A legenda elhangzott a teremben a verseny értékelése előtt is. A  legenda-ihlette rajz elkészítésénél bármely technikát lehetett alkalmazni egy A 4-es méretű rajzlapon. Az értékelésnél a téma és a mű közötti összefüggést, a technikát és a rajz általános benyomását vették figyelembe. Végső soron 5 díjazott kapott oklevelet, két első helyezett lett a zerindi Pap Vanda (felkészítő Pap Márta) és a zimándi Bogdán Izabella Patricia, második a zerindi Kátai Sára, harmadik a Csiky Gergely Főgimnáziumból Gali Anita (felkészítő Khell Jolán), dicséretet kapott a pécskai Antal Patricia (felkészítő Nagy Izabella).

A Regemondóversenyen magyar népmonda vagy rege előadásai hangzottak el. Itt is két első helyezett lett, a pécskai Köles Réka (felkészítő Tot Edit) és az aradi Dobos Maya Viktória (felkészítő Khell Levente). Második a zimándi Kurilla Sebestyén Fruzsina (felkészítő Valter Zsuzsa), harmadik az aradi Vajdovics Jásmin Vivien (felkészítő Khell Levente). Dicséret: Tóth Áron Pécskáról.

 A vetélkedő követelményei közé tartozott, hogy csak magyar népmonda vagy rege hangozhatott el, a tiszta szó, a helyes beszéd, az előadás módja, a levegővel való gazdálkodás, a 3 perces időtartam betartása és a regemondók öltözete.

A díjazottak mindkét csoportban oklevelet és könyvjutalmat, minden résztvevő emléklapot kapott. A négy első helyezett április 4–6. között Marosvásárhelyen részt vesz az országos szakaszon.

Az értékelő bizottság tagjai Bella Hajnal Annamária, Chira Ildikó-Anna és Boldizsár Tünde tanítók voltak.

Bacsilla Eszter igazgató annak örült, hogy iskolája biztosíthatta a verseny megszervezését és lebonyolítását, a zsűri elnöke, Bella Hajnal Annamária Körösi Csoma Sándor szavait idézte: „Tiszteld a múltat és éltesd tovább”. Mindketten megköszönték a támogatók önzetlenségét.

Azt, hogy mit jelentett a győzteseknek a verseny, így nyilatkoztak:

Pap Vanda– azért vettem részt, hogy megtapasztaljam ezt a versenyt, mert nagyon szeretek rajzolni; Bogdán Izabella Patricia – részt vettem, hogy kipróbáljam magamat és remélem, igazságos döntések születtek; Köles Réka, aki nagyon szeret mesét olvasni és mesélni. „örültem, hogy nagyon sok szép rege hangzott el”; Dobos Viktória: a sok szép rege hallatán sokat tanulhattunk az egészből.

A versenyt követő közös ebéden a hangulat teljesen felszabadult volt, sok új barátság köttetett a gyermekek között.

 

Matekovits Mária


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'