Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Hétfõ, 2019. november 18., 06.40
Könyvbemutató a Jelen Házban

„Rendkívül izgalmas geopolitikai thriller”

A szerző dedikál: az „első szállítmány” még az előadás kezdete előtt elfogyott
A szerző dedikál: az „első szállítmány” még az előadás kezdete előtt elfogyott

Szerdán, egy borús, esőre hajló délutánon a Jelen Ház nagytermében ismertették dr. Demkó Attila (alias David Auterre) Máglyatűz c. munkáját. Talán a bizonytalan időjárás miatt az Aradi Hagyományőrző Polgárok Egyesülete, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Arad Megyei Szervezete patronálta összejövetelen nem telt meg zsúfolásig a nagyterem, bár napjainkban számos nagyváros alighanem megirigyelhetné a bemutatóra összegyűltek számát. Talán a Nyugati Jelenben többször megjelent hír (miszerint a könyv „Sorsunkról szól, a Kárpát-medence népeiről és az őket körbeölelő komplex geopolitikai összefüggésrendszerről) vonzotta a közönséget, amelynek soraiban örömmel láttam nyilvánvalóan középiskolásokat. Jöjjetek, kedves fiatal barátaim, nektek kell majd tovább vinnetek az aradi magyar kultúrát!

A bemutató házigazdája, Borbély Zsolt-Attila politológus – a tőle megszokott okos, nagy tudásról árulkodó – bevezetőjében mutatta be a szerzőt, aki a Budapesti Eörvös Lóránd Tudományegyetemen szerzett diplomát történelem-politikaelméleti szakon, majd Genfben, Pekingben tanult biztonságpolitikát, Washingtonban folytatott kutatásokat szakterületén. 2008-ban doktori címét védte meg az ír nemzeti felszabadító mozgalomról szóló disszertációjában, majd közel két évtizedig dolgozott a biztonságpolitika területén, 2014–2018 között a magyar Honvédelmi Minisztérium Védelempolitikai Főosztályát vezette, időközben Brüsszelben a NATO magyarországi képviselőjeként dolgozott, éveken át a Balkánnal, Irakkal és Afganisztánnal foglalkozott referensként. Ennyi talán elég is annak érzékeltetéséhez: nem akármilyen tapasztalatokat gyűjtött személyiségről van szó, könyvére érdemes figyelni.

A műsorvezető kérdésére, hogy miért írta meg a „rendkívül izgalmas geopolitikai thrillerként” értékelt – egyebek közt Romániáról, Ukrajnáról, Bosznia-Hercegovinról, orosz és amerikai stb. érdekekről szóló, a kulisszák mögé a bennfentes szemével pillantó – könyvét, a szerző három okot sorolt fel: 1. 1945 után, 1990-ig Magyarországon volt egy „ránk kényszerített felejtés” (2010 óta lényegesen javult a helyzet) a határon kívül (nem önszántukból) rekedtekkel kapcsolatban; 2. a hazaiak (magyarországiak) és a külföldiek vajmi keveset tudtak erről a kérdésről; 3. a szerző reményei szerint ez a könyv szerb, szlovák, román nyelven is megjelenhet, és tévhiteket oszlathat el. (Az angol, a magyartól kissé eltérő, bizonyos vonatkozásokat hangsúlyozó változat már készül.)

A szerző hangsúlyozta: maga (noha tanulmányainál fogva az is lehetne) nem tartja magát történésznek, de arra törekedett, hogy, bár sok fikciós elemet tartalmazó regényről van szó, a benne közölt adatok reálisak és visszakövethetőek legyenek.

Mindeddig nagy valószínűséggel senkinek nem sikerült az aradiak közül jó ötszáz oldalas (a bemutatón a nálunk borsosnak mondható 50 lejes áron is nagyon szépen fogyott) regényt elolvasnia, aki belenézett, minden bizonnal megállapította, hogy igazi bestsellert vásárolt (amely egy év alatt a könyvkiadásban ma már merőben szokatlan harmadik kiadását érte meg). Magam több órán keresztül nagy érdeklődéssel olvastam, lapoztam, s nem tagadom, akadna, itt-ott, ellenvetésem. De hogy izgalmas, érdekfeszítő, sok, az átlagember számára kulisszatitkokba-bepillantást engedő könyvről van szó, azt biztosan állítom.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'