Kedd, 2018. december 18., 17.49

Restaurálták a gyulafehérvári székesegyház szentélyét

Ma, Szent Mihálynak, a főegyházmegye és a gyulafehérvári székesegyház védőszentjének ünnepén 10 órai kezdettel búcsús szentmisén áldotta meg a katedrális felújított szentélyét nm. és ft. dr. Jakubinyi György érsek. 

Ez alkalommal hálát adtak, hogy sikerült elvégezni a középkori székesegyház 18. század közepén átalakított szentélyének a restaurálási munkálatait. A Gyulafehérvári Érsekség és Erdély egyik legjelentősebb műemlékének felújítása több szakember összehangolt munkáját igénylő restaurálási költségeit Románia Kulturális és Nemzeti Örökségvédelmi Minisztériuma biztosította. A szentélynél kivitelezett felújítási munkálatok értéke 3,4 millió lej. A felújítási munkálatokat 2010 nyarán a Gyulafehérvári Érsekség gazdasági hivatala pályáztatta meg közbeszerzéssel az FKM Kft. tervezőiroda (Macalik Arnold építész) által készített engedélyezési terv alapján. A munkálatokat, mint fővállalkozó a csíkszeredai székhelyű Harbau Kft. végzi.

A felújítási munkálatok koncepciója és a munkálatok kivitelezése az Egyházművészeti Bizottság (EMÜB) bevonásával történt. Építészek, szakrestaurátorok, statikusok és művészettörténészek az Érsekség szakmai tanácsadó testületével, Márton Judit műemlékvédelmi szakmérnök koordinálásával működtek együtt a helyreállítás folyamatában.

A felújítás alkalmával a figurális díszű románkori főpárkány, valamint a támpillérek fölött beépített románkori domborműveknek a restaurálására és azok másolatának elkészítésére is sor került. A kőrestaurálási munkálatokat Asztalos György kőrestaurátor és csapata végezte. A románkori kórusrész károsodott bordájának tartószerkezeti megerősítése, a románkori boltozat megerősítése, a mérműves ablakok restaurálása is elkészült. Az 1970-es években kivitelezett ablakok megroggyantak. Ez alkalommal az ablakok a bucnis üvegek felhasználásával,  védőüveggel ellátva, kisebb táblákba osztva készültek Egri István kolozsvári képzőművész műhelyében. A szentély régészeti ásatását Dana Marcu régész végezte. A szentélyátadási ünnepséget jelenlétükkel megtisztelték a Kulturális Örökségvédelmi Minisztérium és a Nemzeti Örökségvédelmi Intézet (INP) képviselői is – olvasható az Érsekség Sajtóirodájának a tájékoztatójában.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'