JelenHaz
Hétfõ, 2019. november 18., 15.54

Részvétnyilvánítás

Részvétnyilvánítás
Részvétnyilvánítás

 

Mély megrendüléssel értesültünk a New Yorkban elhunyt HÁMOS LÁSZLÓ halálhíréről.

Az amerikai magyarság ismert személyisége, a Magyar Emberi Jogok Alapítvány (HHRF) társalapítója és elnöke erdélyi és felvidéki magyar szülők gyermekeként az Egyesült Államokban nőtt fel és a magyar diaszpóra egyik befolyásos vezetője volt.

A rendszerváltást követően meghatározó tevékenységet fejtett ki a határon túli magyar közösségek védelme, különös tekintettel az erdélyi, felvidéki és kárpátaljai magyarok jogainak védelme érdekében. Amerikai működése során kiemelt hangsúlyt fektetett a határon túli magyarság ügyeinek megjelenítésére, így például tiltakozó dokumentumot nyújtott be a Fehér Háznak a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Református Kollégium visszaállamosítása miatt, az amerikai törvényhozás magyar frakcióközi csoportjának egyik társelnökeként pedig sürgette a román kormányt és az amerikai külügyminisztériumot, hogy lépjen fel az Erdélyben elkobzott egyházi ingatlanok visszaszolgáltatása érdekében.

Hámos László rendszeresen részt vett nemzetközi emberi jogi konferenciákon, ahol következetesen kiállt a magyar kisebbségek jogainak érvényesítéséért.

Halálával betölthetetlen űrt hagyott maga után.

Emléke legyen áldott!

 

Az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács országos elnökségei


 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'