Szombat, 2018. október 20., 07.21
Példaértékű békés együttélés Gyorokon

Román nemzeti ünnep, magyar nótaest egy napon

Kiváló hangulatban több mint húszan nótáztak, süteményeket fogyasztottak, jó hangulatban együtt voltak
Kiváló hangulatban több mint húszan nótáztak, süteményeket fogyasztottak, jó hangulatban együtt voltak

Pénteken délelőtt a Gyoroki Polgármesteri Hivatal is csatlakozott a román nemzeti ünnep országos rendezvénysorozatához: a helybeli néptánccsoport román néptáncokat adott elő, ezt követően a résztvevőket babgulyással vendégelték meg. Az eseményen részt vettek a helybeli magyarság képviselői is.

Ugyanaznap 17 órától a telepi magyar óvoda termében, ugyancsak a Hivatal támogatásával Lőrincz Matild nyugalmazott tanítónő, a Gyoroki József Attila Irodalmi Kör vezetőjének és Simó Klára tagjának a kezdeményezésére magyar nótaestet szerveztek. Több mint húszan gépzenére nótáztak, borozgattak, süteményeket fogyasztottak, sőt táncra is kerekedtek, kiváló hangulatban eszte kilencig együtt voltak. Azzal váltak el, hogy a magyar nótaestek megszervezéséből hagyományt teremtenek, de a sok, kiváló énekhanggal megáldott asszony nótáinak a hallatán a kívülálló egy helybeli asszonykórus létrehozását is elképzelné…

A két eseménynek ugyanaznap történt megszervezése is bizonyítja: ahol a helyi önkormányzat is úgy látja jónak, egymás ünnepeinek, hagyományainak a tiszteletben tartásával megteremthető a békés egymás mellett élés. Erre Popi Morodan Cornel polgármester és a tanácstagok pozitív hozzáállása jóvoltából, kiváló példával szolgálnak a gyorokiak. 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: lajos / Kedd, 2017. december 05., 12.55 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Mondjuk én azért nemigen nótázgatnék december elsején. A \"példértékű békés együttélés\" kapcsán mindig ez a \"gyönyörű\" versike ugrik be: \"kicsi vonat, pici vonat hegyen-völgyön kanyarog, benne ülnek kézenfogva románok és magyarok\".
Hát ennyit a december elsejei példaértékű borozgatásról, nótázgatásról.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'