Hétfõ, 2018. október 22., 12.40

Román orvosok és kutatók tömege dolgozik külföldön

 
 
2017. december 17., 17.30
Vasárnap

Az Egészség Népszerűsítéséért (ARPS) elnevezésű egyesület legfrissebb tanulmánya szerint 15 700 román orvos és nagyjából ugyanennyi kutató dolgozik külföldön, főleg nyugat-európai országokban, például Németországban, Nagy-Britanniában és Franciaországban.

A felmérés során megkérdezték a Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) megyei szervezeteit, a 42 megyei igazgatóság közül 24 válaszolt a kérdésekre, és kiderült, hogy mintegy 4700 szakorvossal van kevesebb országszerte, mint amennyire szükség lenne.

A kutatások és fejlesztések szakterületén belül végzett felmérések alapján kiderült, hogy körülbelül 15 000 aktív román kutató dolgozik külföldön, akik számára Románia nem tudott olyan hatékony programokat kidolgozni, amelyek által hazatelepülhettek volna az elvándoroltak – mutat rá a közlemény.

„Romániában az elmúlt 20 évben 30 százalékkal csökkent a kutatás–fejlesztés szakterületeken dolgozó alkalmazottak száma. Körülbelül 300 000 egyetemi hallgató külföldön végezte tanulmányait az elmúlt tíz évben, így jelentősen csökkent az új kutatók és fejlesztők kiképzésének lehetősége is” – áll a tanulmányban.

Az egyesület által küldött közlemény szerint a szakemberek legtöbbször nem is az alacsony fizetéseket hozták fel kivándorlásuk okaként, hanem a sorrend a következő: a korrupció, a szakmai fejlődésre való lehetőségek hiánya, nem szakmai szempontok útján való előléptetés, a közintézményekben tapasztalható bürokrácia, az alacsony bérek és a infrastruktúra, valamint a műszaki felszerelések hiánya.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'