JelenHaz
Szombat, 2019. február 23., 16.46
Méhnyakrák elleni küzdelem hete Európában

Romániában háromszoros az elhalálozási ráta

A DSP-képviselői szerint a jelenleg alkalmazott oltások nem biztosítanak  százszázalékos védelmet, de kizárják a vírus leggyakoribb válfajaival történő fertőződést
A DSP-képviselői szerint a jelenleg alkalmazott oltások nem biztosítanak százszázalékos védelmet, de kizárják a vírus leggyakoribb válfajaival történő fertőződést

Aggasztó statisztikára hívja fel a figyelmet a Hunyad megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) a január 28.–február 3. közötti időszakban zajló európai méhnyakrák elleni küzdelem hetében.

Az Egészségügyi Minisztérium által közzétett adatok szerint ugyanis Románia első helyen szerepel az európai országok sorában a méhnyakrák előfordulási arányát, valamint e kór okozta elhalálozási rátát illetően. – Az európai átlaghoz képest Romániában kétszeres a méhnyakrák előfordulási aránya. Míg a kontinensi átlag 14 a 100 000-hez, addig Romániában ez az arány 28,6:100 000. Közép-Kelet Európához viszonyítva is rosszul áll az ország, utóbbiakban ugyanis 16,3 eset jut 100 000 lakósra. A méhnyakrák okozta elhalálozás szintén magas Romániában: az európai átlag háromszorosa, a közép-kelet-európai átlagnak pedig másfélszerese, ami konkrét számadatokban évente 10,8 elhalálozást jelent 100 000 főre számítva – áll a DSP közleményében.

Az intézmény szakemberei felhívják a figyelmet a 2012-ban bevezetett országos méhnyakrák-szűrő programra, melyet az érintett lakosságnak alig 8-12 százaléka vesz igénybe. – Hunyad megyében az utóbbi esztendőkben drasztiksan csökkent a méhnyakrákszűrésre jelentkezők száma. Míg 2014-ben 4082 személyt teszteltek, tavaly már csak 98-an jelentkeztek a vizsgálatra – legtöbben a dévai megyei kórházban. A méhnyakrákkal diagnosztizált páciensek száma viszont korántsem csökkent ilyen mértékben. 2014-ben 79, tavaly 57 új esetet vettek nyilvántartásba – közölte a DSP szóvivője. A tényekhez azonban az is hozzátartozik, hogy a méhnyakrákszűrésre vonatkozó adatok kizárólag az állami egészségügyi intézményekben elvégzett tesztelésekre vonatkoznak. Tekintettel a hazai kórházi viszonyokra, a szűrésre jelentkezők többsége a magánrendelőket részesíti előnybe. Az itt regisztrált tesztelések számáról a minisztériumnak nincsenek adatai.

A DSP felhívja a figyelmet, hogy a Human Papilloma Virus (HPV) jelenlétét szűrő Babeş-Papanikolaou-tesztet minden felnőtt nőnek évente el kellene végeznie. Erre a fent említett országos szűrőprogram keretében ingyenes lehetőség is kínálkozik az állami egészségügyi intézményekben. A magánrendelőkben térítésesen lehet elvégezni a tesztet. Minderről, illetve a HPV terjedésének körülményeiről, a részleges megelőzést biztosító oltásról, Déván január 30-án délben 13 órakor tart felvilágosító előadást a DSP a helyi Nemzeti Sportkollégiumban.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'