JelenHaz
Péntek, 2019. május 24., 10.44

Romániában is útjára indul a Virtuális Erőmű Program

Cristina Bădulescu felszólalása az Országházban megtartott rendezvényen
Cristina Bădulescu felszólalása az Országházban megtartott rendezvényen

A Climate KIC-program egyedüli romániai partnere, a Temes megyei Kereskedelmi, Ipari és Mezőgazdasági Kamara képviseletében Cristina Bădulescu programvezető március 6-án Budapesten részt vett a Virtuális Erőmű Program (Virtual Power Plant) évfordulós rendezvényén. A Virtuális Erőmű Program fővédnöke dr. Áder János köztársasági elnök, védnöke dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott.

A Virtuális Erőmű Program (VEP) az Európai Bizottság révén a legjobb három uniós energiahatékonysági program közé választott fentarthatósági kezdeményezés, melynek célja, hogy a partnerek energia- és CO2 megtakarításait pályázatain keresztül összegyűjtse, bemutassa, jó példáikat megossza és díjazza. Az el nem használt és így fosszilis erőműben meg nem termelt, tehát kiváltott energiaegységekből egy „virtuális erőmű” épül, mely mára Magyarország 6. legnagyobb villamos erőművévé vált. „Bízunk a Climate KIC-program keretében megvalósuló együttműködés sikerében és a jelképes Alapkő átadás üzenetében. A Virtuális Erőmű Program, egy Climate KIC-projekt, 2019 márciusától Romániában is beindul” – üzente a budapesti országházból Cristina Bădulescu, aki a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit (MI6) NKft. meghívására vett részt a rendezvényen.

A Virtuális Erőmű – mint minden erőmű – blokkokból épül fel: vállalati, lakossági, önkormányzati és nemzetközi blokkjainak teljesítményét az adott célcsoportra vonatkozó szemléletformálás sikerességén és az így realizált megtakarítások volumenén mérik le. Mintegy 9000 vállalati, 350 000 diák, több száz önkormányzati, valamint intézményi és lakossági partnerével a VEP a legszélesebb körű nonprofit fenntarthatósági kezdeményezés Közép-Kelet Európában. A 2018. március 6-án meghirdetett VEP2-program célja, hogy a Virtuális Erőmű Program 2030-ra Magyarország második legnagyobb erőműve legyen.

A Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit (MI6) NKft. 2011 óta a magyarországi zöld gazdasági szakmapolitikai stratégiaalkotás meghatározó szereplője. Az elmúlt években nemzetközi színtérre lépett, ahol tevékeny­ségét több országban jelenlévő partnerei és az Európai Bizottság is elismeri.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'