Péntek, 2018. október 19., 01.39

Rosszul áll a Hunyadi-kastély szénája

Nem végzett rendes munkát a kivitelező  Fotó: Titus Bălan
Nem végzett rendes munkát a kivitelező Fotó: Titus Bălan

Semmi sincs rendben a temesvári Hunyadi-kastély felújítása körül – tudtuk meg a Temes megyei önkormányzat vezetőinek évzáró sajtótájékoztatóján. A kastély süllyedő észak-nyugati szárnyának stabilizálását célzó munkálatokat nem a terveknek megfelelően végezte el a kivitelező, vannak elvégzetlen és nem megfelelően elvégzett munkálatok, Ez derül ki a Temes Megyei Tanács által megrendelt szakértői vizsgálat dokumentumaiból, amelynek eredményét karácsony előtt közölték a megrendelővel.

A helyzet azért is aggasztó, mert 2021-ben Temesvár Európa Kulturális Fővárosa lesz és a Hunyadi-kastély amellett, hogy a város legrégebbi, reprezentatív műemléképülete, a Bánság Múzeuma gyűjteményeinek is otthont ad. A város főterének szomszédságában álló kastély felújítása már tíz évvel ezelőtt elkezdődött, a megyei önkormányzat egy európai uniós pályázatot is megnyert, amelynek célja a kastély rehabilitálása lett volna. A pályázati pénzt végül nem sikerült lehívni, mert a munkálatok elkezdése után kiderült, hogy az épület északnyugati része megsüllyedt, a falak megrepedeztek és komoly stabilizálási, illetve konszolidálási munkálatokra van szükség. A megyei önkormányzat végül saját forrásait felhasználva látott hozzá a munkához, de nézeteltérések merültek fel a kivitelezővel, amelyik, mint utóbb bebizonyosodott, nem végzett rendes munkát. „Megbeszélésümk volt a szakértőkkel, akik a felméréseket elvégezték – nyilatkozta Roxana Iliescu Temes megyei alelnök. – A helyzet nem kielégítő, a tervben voltak olyan munkálatok, amelyeket nem végeztek el és olyanok is, amelyeket rosszul végeztek el. Előreláthatólag pereskedni fogunk a kivitelezővel, hogy rövid időn belül végezze el a tervben foglalt munkálatokat.”

Călin Dobra Temes megyei tanácselnök szerint a Hunyadi-kastély felújítását szakaszokban kell megvalósítani. „Először éppen az északnyugati szárny felújítását kellene befejezni, ahol a legtöbb, kiállító teremnek használt helyiség található. Ha ezt a részt sikerül felújítani, 2021-re megnyithatnánk a Bánság Múzeumának a kapuit a látogatók előtt és a délkeleti szárny felújítását utólag valósítanánk meg.” – nyilatkozta a megyei elnök.

A kastély felújítása addig nem folytatódhat, ameddig a legutóbb elvégzett munkálatok hivatalos átadása meg nem történik.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'