MOL Winter EVO
Szombat, 2019. január 19., 10.58

Salvital-gondok Hunyad megyében

SMURD-mentőegység. Hunyad megye önkormányzatai egymás után lázadnak fel, hogy nekik fizetniük kell azért, amiért más megyékben nem!
SMURD-mentőegység. Hunyad megye önkormányzatai egymás után lázadnak fel, hogy nekik fizetniük kell azért, amiért más megyékben nem!

Marosillye önkormányzata kivonul a SMURD mentőszolgálatot működtető Salvital egyesületből. Legutóbbi ülésén a helyi tanács egyöntetűen szavazta meg a kilépést.

Déva, Marossolymos és Zám valószínűleg hamarosan követik Marosillye példáját. Petrozsény is kilátásba helyezte a kilépést, Petru Mărginean, a Salvital megyei elnöke azonban egyórás kemény tárgyalás után meggyőzte a helyi tanácsot, hogy halasszák el a kilépésről szóló határozat elfogadását. Tiberiu Iacob-Ridzi polgármester szerint a Zsil völgye fővárosa nem mondott le a kilépésről, csupán elhalasztotta júniusig az arról szóló határozat elfogadását. Az évi 250 000 lejes tagdíjat azonban nem fizetik, nincs miből.

A Mărginean által még 2006-ban, országosan másodikként létrehozott Salvital egyesület 84 személlyel működik jelenleg a megyében, s 9 mentőegységet üzemeltet. Ezek közül 5 a megyei Katasztrófavédelmi Központnál található, 3 pedig különböző kórházaknál. Közvetlenül a Salvital csupán egy mentőegységet és az 5 fős dévai adminisztratív személyzetet irányítja. Mind a 69 önkormányzat és a megyei tanács is tagja a Salvitalnak, működését azok tagdíjaiból biztosítják.

Igen ám, de időközben az ország szinte valamennyi megyéjébe megalakult a SMURD-szolgálat, melyet mindenütt a belügyminisztérium működtet, csupán Hunyad megyében maradt meg a külön egyesület.

Petrozsényban Mărgineanazzal érvelt, hogy ha a város vezetősége kilép a Salvitalból, akkor a 9 fős petrozsényi mentőegység alkalmazottjai utcára kerülnek. A kormány azt tervezi, hogy Hunyad megyében is a SMURD átveszi a szolgálatot a Salvitaltól, beleértve a petrozsényi mentőegységet is. Ezt csak akkor teheti meg, ha azok a tervezett kormányrendelet idején a Salvital alkalmazottai.

Végül a petrozsényi tanács elfogadta Mărginean érvelését. Amennyiben a júniusi költségvetés-kiigazításnál megkapják a szükséges pénzt a kormánytól, akkor kifizetik tagdíjukat, és továbbra is Salvital-tagok maradnak, különben kénytelenek lesznek kilépni, hangsúlyozza Tiberiu Iacob-Ridzi, aki a megye számos polgármesteréhez hasonlóan elfogadhatatlannak tartja, hogy a Hunyad megyei önkormányzatok külön fizessenek azért, amit a többi megyében a belügyminisztérium működtet. Főleg, hogy a PSD–ALDE-kormány tavalyi „pénzügyi forradalma” nyomán az önkormányzatok bevételei jelentősen csökkennek.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'