MOL Winter EVO
Vasárnap, 2019. január 20., 04.36

Sikeres agyérműtétek új eljárással

Az értágulásban szenvedő páciensek műtét előtti is műtét utáni felvételei
Az értágulásban szenvedő páciensek műtét előtti is műtét utáni felvételei

A Temes Megyei Kórház intervenciós radiológia osztályának sebészei három sikeres agyérműtétet hajtottak végre november végén, a koponya felnyitása nélkül, katéterezéssel. Agyi rendellenességeket, értágulatokat (aneurizmákat) lehet ezzel a minimálisan invazív beavatkozással kezelni, esélyt adva a pácienseknek a normális életre.

Két 53 éves és 60 éves beteget az agyi aneurysma embolizációjának technikájával kezelték, sztentet és mikrospirált ültetve be az agyértágulat következtében kialakult „zsákba”. A beavatkozással nem az értágulatot szüntetik meg, hanem a benne való vérkeringést oly módon, hogy hajszálvékony platina mikrospirálokkal töltik fel az értágulatot. A szálak között a vér megalvad, és nem kering tovább, itt már nem fog megrepedni az ér fala. A harmadik, mindössze 11 éves páciens esetében egy veleszületett faciális artéria-rendellenességet kellett sürgősségi úton kezelni, mert az értágulat már kiszakadt és vérzett. A műtét során a rendellenes artériaszakaszt sikerült kiiktatni a vérkeringésből.

A sikeres agyérműtéteket végrehajtó csapatot a Franciaországban élő dr. Mihaela Cristian vezette, a csapat tagjai voltak Adrian Tutelcă, Cătălin Juratu, Laurențiu Păiuș és Dana Crișenescu temesvári orvosok. 2017-ben további négy agyértágulattal élő pácienst kezeltek sztent és mikrospirál beültetéssel a Temes Megyei Kórház orvosai, a sikeres műtétek nyomán valamennyien 3-4 nap múlva elhagyhatták a kórházat.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'