JelenHaz
Kedd, 2019. május 21., 11.40

Sikeres agyérműtétek új eljárással

Az értágulásban szenvedő páciensek műtét előtti is műtét utáni felvételei
Az értágulásban szenvedő páciensek műtét előtti is műtét utáni felvételei

A Temes Megyei Kórház intervenciós radiológia osztályának sebészei három sikeres agyérműtétet hajtottak végre november végén, a koponya felnyitása nélkül, katéterezéssel. Agyi rendellenességeket, értágulatokat (aneurizmákat) lehet ezzel a minimálisan invazív beavatkozással kezelni, esélyt adva a pácienseknek a normális életre.

Két 53 éves és 60 éves beteget az agyi aneurysma embolizációjának technikájával kezelték, sztentet és mikrospirált ültetve be az agyértágulat következtében kialakult „zsákba”. A beavatkozással nem az értágulatot szüntetik meg, hanem a benne való vérkeringést oly módon, hogy hajszálvékony platina mikrospirálokkal töltik fel az értágulatot. A szálak között a vér megalvad, és nem kering tovább, itt már nem fog megrepedni az ér fala. A harmadik, mindössze 11 éves páciens esetében egy veleszületett faciális artéria-rendellenességet kellett sürgősségi úton kezelni, mert az értágulat már kiszakadt és vérzett. A műtét során a rendellenes artériaszakaszt sikerült kiiktatni a vérkeringésből.

A sikeres agyérműtéteket végrehajtó csapatot a Franciaországban élő dr. Mihaela Cristian vezette, a csapat tagjai voltak Adrian Tutelcă, Cătălin Juratu, Laurențiu Păiuș és Dana Crișenescu temesvári orvosok. 2017-ben további négy agyértágulattal élő pácienst kezeltek sztent és mikrospirál beültetéssel a Temes Megyei Kórház orvosai, a sikeres műtétek nyomán valamennyien 3-4 nap múlva elhagyhatták a kórházat.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'