JelenHaz
Vasárnap, 2019. június 16., 21.37

Sikeresen indult a GasztroHunyad

Sikeresen indult a GasztroHunyad
Sikeresen indult a GasztroHunyad

A csernakeresztúri magyar közösség gasztrófesztivállal kapcsolódott be a IX. Hunyad Megyei Magyar Napok rendezvénysorába. A GasztroHunyad nevet viselő, Európai Uniós finanszírozású projekt első rendezvényére a csernakeresztúri vásártéren került sor, ahol kora reggeltől hat üstben főtt a birkapörkölt, marhagulyás, babgulyás és székelykáposzta. – A Hunyad megyei juhtenyésztők, illetve további két termelő társaságában kapcsolódtunk be a GasztroHunyad nevű projektbe, melynek lényege a termelő és fogyasztó között kialakítandó rövidlánc, amely egyrészt a termelőt segíti hozzá a közvetlen értékesítéshez, másrészt a fogyasztónak kínál friss, hagyományos módon elkészített, helyi terméket. A projekt keretében két év leforgása alatt négy szabadtéri rendezvényt bonyolítunk le, amelyben minden alkalommal aktív szerepet kap a helyi magyar közösség is. Az első, nyitórendezvényre most került sor a IX. Hunyad Megyei Magyar Napok keretében, lesz még decemberben egy disznóvágás és disznótor, jövő tavasszal egy újabb gulyásozás, majd a záró rendezvényt a X. Hunyad Megyei Magyar Napokra tervezzük – fogalmazott Nisztor István, csernakeresztúri vállalkozó. A rendezvényen az üstökben rotyogó ínyencségek kóstolgatása mellett borkóstolóra és házi termékek vásárára is sor került. A gyermekek számára a két csernakeresztúri magyar tanító néni (Kajcsa Erika és János Zsuzsanna) biztosított kézművesfoglalkozást – gyönyörű nemeztulipánokat, színes karkötőket készítettek a falu aprónépével.

A színpadon a segesvári Casino Club együttes húzta egész nap a talpalávalót. Csupán kora délután szüneteltek egy kicsit, amíg a dévai Szivárvány Nyugdíjasklub énekkara és a Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület Tánccsoportja mutatkozott be a színpadon. A kultúrműsort megelőzően került sor a hivatalos köszöntőkre. Călin Marian, a Hunyad Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője röviden felvázolta a 100 ezer eurós finanszírozással bíró projekt célját, résztvevőit és örömét fejezte ki, hogy ebben a csernakeresztúri magyar közösség, illetve a Dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum is partnerséget vállalt. Utóbbi részéről Kocsis Attila-Levente iskolaigazgató szólalt fel, majd Fabius Kiszely prefektus köszöntötte az egybegyűlteket, magyarul is jó étvágyat kívánva mindenkinek a gazdag gasztronómiai felhozatalhoz. 

A köszöntőket követően végre sor került az üstök kívánatos tartalmának kiosztásához. – Minden hozzávalót a pályázati pénzekből fedeztünk. A standokon azonban megtalálhatóak voltak a kis adományos dobozok, melyekbe mindenki saját belátása szerint betehette adományát. A begyűlt összeget a római katolikus egyházközségnek adjuk át, a temetői kápolna klímaberendezéssel való felszerelésének támogatására. Ezzel szeretnénk most hozzájárulni a helyi közösség építéséhez – fogalmazott Nisztor István.

Az adományok összeszámolását már nem vártuk ki, de annak szemtanúi lehettünk, amint a hatalmas üstök pillanatok alatt kiürültek. Aki lemaradt a ráadásról, az kenyérrel mártogatta az üst alján maradt szaftot. Jöhet tehát a GasztroHunyad következő felvonása!

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'