Vasárnap, 2018. december 16., 12.10
Sikeres nők iskolája Déván

Sikeresen magyarul

Sikeresen magyarul
Sikeresen magyarul

Egyéni és társadalmi szempontból tanulságos gondolatokat, tapasztalatokat osztottak meg egymással és hallgatóságukkal a Hunyad megyei Magyar Napok keretében megtartott Sikeres Nők Iskolájának meghívottai. A Hunyad megyei és dévai RMDSZ Nőszervezet rendezvényének a Téglás Gábor Elméleti Líceum biztosított teret, ahol a tanintézmény igazgatója, Kocsis Attila-Levente örömmel üdvözölte az egybegyűlteket.

Kun-Gazda Kinga, a megyei Nőszervezet elnöke, fő szervezőként szólalt fel, rövid köszöntő nyomán ismertetve az RMDSZ Nőszervezetének országos és helyi tevékenységét. Előbbi során kiemelte a NEEM projektet, mely sokrétű tevékenység során próbálja megelőzni, visszaszorítani a nők elleni erőszakot. A színes megyei tevékenységi listából kiemelten kerültek említésre a Magyar Napok alkalmával szervezett programok: főtéri gulyásfőzés, kézimunka-kiállítás és -vásár, Nőileg-közönségtalálkozó, idősek napja stb. 

A csütörtök délutáni találkozóra olyan nők kaptak meghívást, akik az élet különböző területein példaértékű sikereket értek el: Hegedűs Csilla, az RMDSZ Nőszervezetének országos alelnöke, dr. Rüsz-Fogarasi Enikő, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Történelem és Filozófia karának dékánhelyettese, dr. Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere, Horváth Anna, Kolozsvár volt alpolgármestere, dr. Máté Márta Hunyad megyei főtanfelügyelő-helyettes, Nagy Katalin, a dévai Szent Ferenc Alapítvány alapító munkatársa és hatgyermekes édesanya, Molnár Noémi magánvállalkozó és Rátoni Tímea református lelkészfeleség, pedagógus. A beszélgetést Gáspár-Barra Réka, a Nyugati Jelen napilap újságírója moderálta. A felvetődő kérdések kapcsán vidám hangulatban folyt a személyes tapasztalatok megosztása, kezdve az áldással teli gyermekvállalástól, a hit megélésétől, egészen a felsőoktatási, közéleti, minisztériumi szerepvállalásig. A meghívottak teljes nyíltsággal, vallomásszerűen osztották meg a család, munkahely, közösség, hivatás terén magyar nőként megélt tapasztalataikat. A humorral átszőtt felszólalásokban számos értékes gondolat, tanács, ötlet hangzott el, melyeket a közel kétórás kerekasztal-beszélgetés végén fogalt össze a moderátor. Mindenekelőtt a közönséggel egyetértésben állapították meg: jó magyar nőnek lenni Erdélyben. Az, hogy hogyan éljük meg női és magyar mivoltunkat, nagymértékben rajtunk múlik. Ha néha olyan helyzetbe kényszerülünk, amelyben nem érezzük jól magunkat, azon változtatni kell. Vállalni kell a küzdelmet azokért az értékekért, melyeket fontosnak tartunk, beleértve gyermekeink anyanyelven való oktatását is. És mindezt annak tudatában, hogy a jó Isten mindannyiunknak feladatot ad ezen a földön, nekünk pedig itt a szülőföldünkön kell kamatoztatni talentumainkat. Nem a többség ellenében, hanem békés együttműködésben. Humoros megállapítások során vált nyilvánvalóvá, hogy nőként sajátos küzdő-eszközökkel is rendelkezünk, melyeket, mértékkel ugyan, de érdemes néha bevetni. A felszólalások alkalmával szülők, nagyszülők, magyar pedagógusok példaértékű magatartása is terítékre került, majd azt is sikerült körüljárni, mit kellene átadni gyermekinknek ahhoz, hogy e folyton változó világban sikeresek legyenek. Az utóbbi kérdésre születő válaszok között gyakran szerepelt a tudatos küzdés, a bizalom, a hit, az elfogadás, bátorság, egyetemes értékekhez való ragaszkodás fogalma. Mindezt olyan környezetben tudjuk csak átadni, gyermekeink lelkébe csepegtetni, ahol önmagunk lehetünk, ahol mindez működik – összegzett a moderátor, megköszönve a meghívottak és a minden mozzanatot lelkesen lereagáló közönség együttműködését.

Zárásként Kun-Gazda Kinga fő szervező elmondta: manapság gyakran hallani olyan megállapításokat, hogy nem érdemes magyar iskolába járni, mert csak plusz munkát jelent, és hátráltat az érvényesülésben. – Végighallgatva meghívottjainkat, akik mind magyar családban, magyar iskolában nőttek fel, magyar nőként váltak sikeressé, úgy gondolom, bátran megcáfolhatjuk ezen állítást, és önmagunkat vállalva bátran küzdhetünk értékeinkért!

A jó hangulatú találkozót szeretetvendégség közepette zajló kötetlen beszélgetés zárta.

SK


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'