JelenHaz
Hétfõ, 2019. július 22., 13.20
Felavatták a vajdahunyadi ipari parkot

Sikersztori a kohászromokon

Sikersztori a kohászromokon
Sikersztori a kohászromokon

A különböző pártok által kisajátított avatási ünnepségekkel túlfűszerezett kampányban  szokatlan színfoltot jelentett ma a vajdahunyadi ipari park avatóünnepsége.

A rendezvényre ugyanis meghívót kapott a városi tanács valamennyi tagja, függetlenül politikai hovatartozásuktól. És ami még meglepőbb volt, hogy el is jöttek. Nicolae Schiau jelenlegi polgármester pedig eléggé háttérben maradt: csupán az ilyen alkalmakkor szokásos szalagvágás és néhány köszöntő szó erejéig állt a meghívottak elé.

Az első felszólalás jogát azonban a házigazda, Mihail Klusch kapta meg, aki 2002-beli megalakulása óta vezeti az ipari parkot. A ma már 750 embert foglalkoztató, 19,3 hektáros park létrejöttének időbeni felelevenítése során a polgármester is, Mihail Klusch is külön kiemelte az RMDSZ tanácsosok és Winkler Gyula szerepét, akik szombathelyi mintára elsőként rukkoltak elő az ipari park létesítésének ötletével. Természetesen megvalósításához további összefogásra volt szükség. És mindenféle túlzott pátosz nélkül, a polgármester elmondta, hogy annak idején a terv mellé állt a szociáldemokrata polgármester is, később a liberálisok, de kétségtelenül neki jutott a kivitelezés oroszlánrésze, ami összesen 40 milliárd régi lejes kormánytámogatás kieszközölésében állt. A park 26  parcellája közül ma már 20-at bérbe vettek különböző hazai és külföldi cégek. 7 parcellán már működnek is a gyárak, összesen 750 személyt foglalkoztatva. Az egyelőre szabadon maradt parcellákra is van már jelentkező, úgy hogy hamarosan újabb versenytárgyalás írunk ki ezek bérbeadására – nyilatkozta Mihail Klusch. Őt követően szót kapott Victor Vaidoş, a kohászszakszervezet elnöke is, hiszen az általa vezetett Siderurgistul szakszervezet 10%-ot bír az ipari park részvényeiből. A főrészvényes önkormányzat részéről végül Nicolae Schiau is felszólalt köszönetet mondva mindenkinek, aki munkával, pénzzel, lobbival támogatta ezt a létesítményt, melynek tegnap sikerült átadni az adminisztratív pavilonját is. Ez is önkormányzati és kormánytámogatással épülhetett meg és egy óriási tanácsterem mellett irodahelyiségeket biztosít a park bérlőinek.

Bár ma már 60 körül mozog a romániai ipari parkok száma, a vajdahunyadi, elindításakor a 11. volt és az első olyan, amely zöldfüves, sőt ennél rosszabb: nehézipari temető helyén épülő befektetésnek számított.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'