JelenHaz
Péntek, 2019. február 22., 20.14
Van Aradnak költségvetése

Sikerül szinten tartani a magyar rendezvényeket

Sikerül szinten tartani a magyar rendezvényeket
Sikerül szinten tartani a magyar rendezvényeket

Heves szóváltások közepette fogadták el hétfőn reggel a Városháza Ferdinánd Termében Arad municípium költségvetését. A napirenden szereplő 36 pont közül kettő verte ki igazán a biztosítékot, a város költségvetési többletére, illetve az általános költségvetésére vonatkozó tervezet. Mindkettő megszerezte a szükséges voksokat, a büdzsére vonatkozó határozattervezetnél a PSD–ALDE-csoport tartózkodott. Arad szempontjából a legfontosabbnak számító két tervezetnél Beniamin Vărcuş, a PSD tanácsosa háborgott, és azzal vádolta a város vezetőit – a polgármester és mindkét alpolgármester jelen volt az ülésen –, hogy nem sikerült egyensúlyban tartaniuk a 2018-as költségvetést, ezt pedig az ellenzék nem támogathatja.

Gheorghe Falcă polgármester válaszként azt vetette az aradi „politikai osztály” szemére – konkrétan a PSD–ALDE-csoportra célzott –, hogy nem próbálták meg ellensúlyozni azt a veszteséget, amit a jelenlegi kormány okozott a helyi önkormányzatok költségvetésének a megtizedelésével.

Aradnak tehát van költségvetése, az általános büdzsé értéke 623, 5 millió lej, a költségvetési többlet 202 696 777, 47 lej.

S bár a kormány fiskális intézkedései során Arad nem kevesebb mint 16 millió eurótól esik el idén a város vezetői szerint, ami jelentősen kihat majd a beruházásokra, a magyar tanácsosok lobbizásának eredményeként idén is lesz elegendő keret a hagyományápoló magyar rendezvények lebonyolítására. Sőt, lesz egy-két újdonság is. Bognár Levente aradi alpolgármester a Nyugati Jelennek nyilatkozott a tanácsülés után.

„Számunkra prioritás volt, hogy a magyarság szempontjából fontos tételek is bekerüljenek a költségvetésbe, annak ellenére, hogy a források idéntől jelentősen megcsappantak. Elmondhatjuk, hogy az önkormányzat szintjén folytatott egyeztetések, tárgyalások során sikerült biztosítani a magyar hagyományőrző rendezvények számára szükséges kereteket. Gondolok itt a már hagyománynak számító Majálisra, a nótaestekre, a március 15-i, illetve októberi megemlékezésekre és természetesen minden olyan kulturális rendezvényre, mely az aradi magyarság identitástudatának a megőrzésére, ápolására irányul. Szintén fontos volt számunkra, hogy biztosíthassuk a megye egyetlen magyar középiskolája, a Csiky Gergely Főgimnázium működéséhez és felújításához, ugyanakkor az aradi magyar színjátszás fenntartásához szükséges anyagi forrásokat. A színjátszásnál maradva azt a javaslatunkat is elfogadták, melynek célja támogatást biztosítani az Arad–Gyula testvérvárosi program keretén belül sorra kerülő közös színházi koprodukcióhoz. Az aradi nagyszínház, a Kamaraszínház és a Gyulai Várszínház közös előadásáról van szó, melyet reményeink szerint idén mindkét városban bemutatnak. Folytatódnak a testvérvárosainkkal évekkel ezelőtt megalapozott programjaink, ezen felül más határon átnyúló események, gondolok itt a Békéscsaba–Arad Szupermaratonra és bízunk benne, hogy a Megbékélési park rendezésének terve is beindulhat valamilyen formában. Sikerült arányos tételt biztosítanunk a magyar egyházak támogatására, pluszkeretet tudtunk előirányozni ugyanakkor az aradi magyar színjátszás 200. évfordulójának (június 16.) a megünneplésére”.

Csillag Emese

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'