JelenHaz
Péntek, 2019. december 13., 14.44
Halogatják az új temetőt Aradon

Sírba tették a közérdeket

Az Alsótemető is lassan megtelik
Az Alsótemető is lassan megtelik

Habár a helyzet és az idő annál sürgetőbb, az önkormányzat, polgármesteri hivatal bő fél évtizede húzza a megyeszékhely új temetőjének kérdését.

Köztudott, hogy a Felsőtemetőben új sírhely már nincs, ezt nem lehet bővíteni, az Alsótemető is lassan bezárja majd kapuit, a mikelakai már rég megtelt, így aztán az emberek egyre inkább a külvárosi temetők felé kénytelenek fordulni.

Érthetetlen, hogy csak az elmúlt két évben a városi önkormányzat már háromszor vette le a napirendről a mikelakai ortodox parókia által szorgalmazott és kért új temetőről szóló határozat-tervezetet. Kérdésünkre Bognár Levente alpolgármester csak annyit mondott, hogy a most épülő ANL-lakások túl közel vannak az új temetőhöz, „megoldást kell keresni a legjobb elhelyezésére”. Hogy kivel, mikor egyeztetnének, tárgyalnának, arról nem kaptunk információt.

A mikelakai parókia számára a részletes rendezési tervet készítő Darida János azonban elmondta, tudomása szerint a telekre szemet vetett egyének nagyon szeretnék, ha a területen nem temető lenne, hanem beépítenék, ezért keményen lobbiznak. Darida jelezte, hogy a parókia már 1995-ben megkapta az ominózus területet a megyei önkormányzattól, jelenleg is a tulajdonában van a négy hektár, amelyre, természetesen, ökumenikus jellegű köztemetőt szeretnének., betartva az erre vonatkozó szabályokat. Például, hogy nem lehet 50 méternél közelebb lakóházhoz.

– Nincs is közelebb, és nem értem, mi a gond a „rálátással”, hisz úgy az Alsó- mint a Felsőtemető beépült a városba. Nem beszélve az európai példákról, a neves temetők rendre központban találhatóak – magyarázta Darida.

A helyzet azonban távolról sem ilyen egyszerű, hisz a városi önkormányzat, szintén ott, Mikelakán, de már helyen, 2003-ban már megszavazott egy határozatot új köztemető létesítéséről. Információink szerint a határozat azóta is porosodik valamelyik fiókban a városházán, hisz a földtulajdonosokkal azóta sem ült le senki. Nem véletlen, hisz úgy tudjuk, az ominózus, 27 hektáros terület közel félszáz tulajdonban van, ráadásul az egész rész egyharmadát magasfeszültségű villanyoszlopok tarkítják. Tény, a mikelakai körgyűrűtől A Selgros mellett Glogovác felé haladva rém kucifántosak a telekviszonyok, perek folynak, s hogy milyen hatalmas érdekek forognak jelzi, hogy egyelőre a polgármesteri hivatal is le kellett mondjon egy új iskola és úszómedence építéséről, mert képtelenség rendezni a telkek jogi helyzetét. Amelyek értéke, még mindig hónapról hónapra emelkedik.

Az viszont senki nem érdekel, hogy az aradiak tíz év múlva hova temetik halottaikat.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'