Vasárnap, 2018. december 16., 17.50
Az Alsó-Fehér vármegyei magyarellenes vérengzésekre emlékeztek

Sógor Csaba: „Nekünk hősi túlélőknek kell lennünk”

Sógor Csaba: „Nekünk hősi túlélőknek kell lennünk”
Sógor Csaba: „Nekünk hősi túlélőknek kell lennünk”
A Fehér megyei RMDSZ szervezésében háromnapos rendezvénnyel emlékeztek meg az 1849 januárjában elkövetett magyarellenes vérengzések 160. évfordulójáról.


A rendkívül gazdag program keretében bemutatták Domonkos László Nagyenyedi ördögszekér című, a témát feldolgozó könyvét. Ezt követően a Dr. Szász Pál Közösségi Házban tartott előadássorozaton elevenítették fel az 1848–49-es forradalom és szabadságharc dél-erdélyi vonatkozásait, különös tekintettel az Alsó-Fehér vármegyében történt magyarellenes vérengzésekre. Rácz Levente, a Fehér megyei RMDSZ elnöke elmondta: a megemlékezés azt szolgálja, hogy a magyar lakosságban tudatosodjanak a 160 évvel ezelőtt történtek, és ilyen soha többé ne fordulhasson elő.

Másnap a felenyedi református templomban ökumenikus istentiszteletre került sor, ahol Barabás János, Magyarország kolozsvári konzulja és Sógor Csaba európai parlamenti képviselő is szólt az egybegyűltekhez. „1849. január 8. Fehér megye magyarságának a holokausztja, hiszen ekkor vesztette életét többek között Nagyenyed, Magyarigen, Boroskrakkó, Sárd magyar lakosságának nagy része” – fejtette ki Sógor Csaba. Az RMDSZ-es EP-képviselő feltette a kérdést, hogy miért nincs jelen a román nép képviseletében senki, hiszen amíg nem tudunk együtt szembenézni a múltunkkal, addig nincs közös jövőnk sem. Segítenünk kell többségi polgártársainknak, hogy szembenézhessenek ők is múltukkal, bűneikkel.

„Az örmények, zsidók nagyobb tragédiák után talpra álltak, úgyszintén a világháborúk vesztesei: japánok, törökök, németek. Meg kell tanulnunk összefogni, a múlt hibáiból tanulni, hogy szellemiekben, lelkiekben, anyagiakban és számszerűen gyarapodhassunk. Ma a forradalom nem karddal zajlik, a gazdasági verseny, az európai uniós buktatók és lehetőségek között kell hősi túlélőknek lennünk” – tette hozzá Sógor Csaba EP-képviselő.
Az ünnepi istentisztelet után az egybegyűltek kopjafát helyeztek el Nagyenyeden, majd elzarándokoltak az egykori Alsó-Fehér vármegyei magyar vesztőhelyekre. 

1849. január 8-án este 11 órakor Axente Sever Csombordnál, a befagyott Maros jegén feleskette embereit, hogy kő kövön nem marad Nagyenyeden. A város magyarságának nagy része, kb. 800-an estek áldozatul a vérengzésnek, amely tovább folytatódott Fehér megyei magyarlakta településein.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: xy / Péntek, 2009. január 16., 08.35 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

A szerző feltüntetése nélküli cikk nagyon rossz, valótlanságot állít. Tudjuk, hogy ki írta.
Hozzászólt: xy / Szerda, 2009. január 14., 16.43 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

A cikket hamarabb olvastam a Reggeli Újságban, szóról szóra. Ők meg a forrást nem tüntetik fel. Vagy a cikket a Sógor Csaba sajtósa írta?
Hozzászólt: egy felenyedi / Szerda, 2009. január 14., 08.31 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

a kopjafat a felenyedi reformatus templom udvaran avattak
Hozzászólt: xy / Kedd, 2009. január 13., 08.45 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Miért nem tüntetik fel a szerző nevét?

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'