MOL Winter EVO
Szerda, 2019. január 23., 13.10

Soha ne engedjünk a 48-ból!

Soha ne engedjünk a 48-ból!
Soha ne engedjünk a 48-ból!

A román, magyar és az európai himnusz elhangzása után a műsorközlő Fekete Károly Kölcsey-alelnök a „Ma 170 éve, hogy Európa tavasza elérkezett hozzánk” mondattal indította a mai március 15-i ünnepséget, majd így fejezte be: Soha ne engedjünk a 48’ból – a haza minden előtt.

Az első felszólaló, Gheorghe Falcă aradi polgármester az európai tavasz bátor embereinek harcáról szólva megállapította: az identitásért és a felvirágzásáért küzdöttek, s az identitásért folyó harcot soha nem szabad feladni. „Ha a barátom ünnepel, szólt rövid beszédének az egyik mondata, én is mellette vagyok”.

Az ünnepég keretében Tamian Vasilică alprefektus felolvasta a Román miniszterelnök asszony március 15. alkalmából a romániai magyarokhoz, Korsós Tamás, a Kolozsvári Magyar Főkonzulátus konzulja pedig a magyar miniszterelnöknek a világ magyarjaihoz intézett üzenetét.

Az aradi március 15. ünnepi szónoka Faragó Péter, a megyei RMDSZ elnöke, parlamenti képviselő volt. Az ünnepség egyébként magyar és román nyelven zajlott.

 

***

Ma délután többektől azt hallottam: elég kevesen jöttünk el a Szabadság-szobor köré, megemlékezni a magyar forradalom és szabadságharc első napjáról. Nos, voltunk már többen, de kevesebben is, ezúttal olyan 350-400 ember lehetett, köztük számos vidéki.

Az Új Jobboldal román nacionalista párt mintegy tucatnyi képviselőjét nem is számoltam közéjük: ezúttal is ott álltak a román emlékmű előtt óriási román nemzeti zászlóval, de hang nélkül. Különben hatalmas volt a rendőri készültség.

A két emlékműre mintegy ötven koszorú került, ebből 13 az 1848-as román emlékműre.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'