JelenHaz
Péntek, 2019. december 06., 15.46
Nemzetközi koprodukció, a temesvári magyar színház közreműködésével:

Someone from Home (Valaki otthonról)

Someone from Home (Valaki otthonról)
Someone from Home (Valaki otthonról)

Someone from Home (Valaki otthonról) címmel érkezik Temesvárra a négy ország színházi világát és mozgáshagyományait magába olvasztó kortárs táncelőadás. Az idén nyáron megvalósuló produkció a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, az Újvidéki Kulturális Diákközpont, a linz-i Silk Fluegge társulat és a szófiai Derida Táncközpont közös munkájaként, valamint az EU Kreatív Európa támogatásával jött létre. A Linz, Újvidék, Szófia és Temesvár városában zajló próbafolyamat eredményeként megszületett koprodukció július 27-én kerül majd bemutatásra az ausztriai Freistadt-ban, a Sunnseiten Fesztivál keretei között, majd legközelebb augusztus 30-án, Temesváron láthatják az érdeklődők. 

Az előadást megelőző próbafolyamatot a kiemelkedő osztrák koreográfus, a SILK Cie. & SILK Flueggedancecompagnie alapítója, Silke Grabinger vezetette. A dunai svábok tánchagyományaiból (a közösség, amelyhez maga Silke is tartozik) inspirálódó nemzetközi koprodukció fő jellemzője, hogy magába olvaszt egy cseppnyit a szerb, a magyar és a bolgár folklór világából, majd finoman vegyíti a kortárs tánc elemeivel. Mindeközben hangsúlyos szerepet szán az előadás alatt felcsendülő különböző kultúrák dallamait megidéző élő zenének és a közönség részvételének. Érdekességképpen a produkció keretei között készült el az osztrák Meinrad Hofer svábokról forgatott dokumentumfilmje is. 

A nemzetközi koprodukcióban a temesvári Magyar Színház tagjai közül Simó Emese és Mátyás Zsolt Imre színművészt láthatja a közönség, míg a linzi társulatból Dudás Gergely és Heim Boglárka, Újvidékről Aleksandar Jakovljević és Sonja Stojanović, valamint Szófiából Peter Grudov, Isabel Mitkova és Simona Todorova vett részt az előadásban. Az eredeti zenét Ivan Shopov és Ljubomir Nikolić művészeknek köszönhetjük, a különböző népviseletekből inspirálódó jelmezek pedig Elena Mazăre, Bianca Fladerer, Silke Grabinger és Michael Eidenberger érdeme.

Az élőzenével és a közönség részvételével megvalósuló augusztus 30-i temesvári szabadtéri bemutatót megelőzi a produkcióban résztvevő alkotók által tartott ingyenes műhelymunka.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'