Vasárnap, 2018. december 16., 12.48

Spontán tiltakozás Marosnémetin

Körülbelül 80 alkalmazott tüntetett spontán módon kedd reggel a marosnémeti hőerőmű udvarán az intézmény súlyos anyagi helyzete és munkahelyük bizonytalansága miatt. A tiltakozók azt követelték, hogy Viorica Dăncilă kormányfő, Călin Popescu-Tăriceanu vagy Liviu Dragnea a parlament két házelnöke, illetve a kormánypártok elnökei személyesen jöjjenek el Marosnémetire és vállaljanak felelősséget a hőerőmű sorsáért.

Cristian Iştoc szakszervezeti vezető szerint a spontán tüntetés nem befolyásolta a hőerőmű termelését, mivel azon az éjszakai műszakból kijövő alkalmazottak vettek részt. A szakszervezeti vezető szerint a hőerőmű alkalmazottjai világos választ várnak el a kormánytól: vagy sikerül konkrét megoldást találni a hőerőmű megmentésére, vagy mondják meg, hogy bezárása elkerülhetetlen, s garantálják a végkielégítést valamennyi elbocsátandó alkalmazott számára.

A Zsil-völgyi kőszénnel működő hőerőmű évek óta veszteséges, mivel a termelési költségei tartósan meghaladják a villamos energia piaci értékesítéséből befolyó bevételeket. Ha a kormány képes hosszú távú megoldást találni a különbözet fedezésére, akkor jöjjön elő vele, ha pedig nem, akkor értesítse az alkalmazottakat, hogy tudják mi vár rájuk és egyéb elhelyezkedési lehetőségek után nézzenek. A hőerőművet üzemeltető Hunyad megyei energetikai konszern (CEH) ugyanis évek óta képtelen megoldást találni, sőt, csak az alkalmazotti bérekre számított TB-járulékok felét volt képes befizetni.

A tiltakozásra egy nappal azután került sor, hogy az Európai Bizottság részletes vizsgálatot indított a CEH-nek juttatott 2015-ös állami támogatás szabályossága ügyében.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'