JelenHaz
Péntek, 2019. augusztus 23., 07.46

Stabil diáklétszám Hunyad megyében

A Téglás Gábor Iskolaközpont tágas aulája gyakran bizonyul szűkösnek a közel 600 diák számára
A Téglás Gábor Iskolaközpont tágas aulája gyakran bizonyul szűkösnek a közel 600 diák számára

Hunyad megyében 1095 magyar diák zárja az idei tanévet – közölte Lengyel Izabella kisebbségi tanfelügyelő. Állítása szerint a következő tanévre sem várható jelentős létszámmódosulás a Hunyad megyei magyar oktatásban. – Idén 355 óvodásunk volt. Ez a szám valószínűleg csökken jövőre, hiszen az előkészítős korosztályú gyermekek ezúttal átkerülnek az iskolába. De ettől függetlenül állíthatom, hogy az óvodáink létszáma a legstabilabb. Déván évről évre 110 körül mozog a magyar óvodások száma, Vajdahunyadon 50, Csernakeresztúron 23, Szászvároson 39, Petrozsényban 80, Lupényban 11, Rákosdon 12, Pusztakalánban 30 óvodásunk volt idén, s az előkészítő csoportok levonásával nagyjából ezek a számok maradnak jövőre is – fogalmazott a tanfelügyelőnő.

Az elemi osztályokba való iratkozásnál azonban jó 3%-os lemorzsolódás tapasztalható még azokon a településeken is, ahol helyben van a magyar iskola. – Pusztakalánból például, ahonnan Dévára kellene bejöjjenek a gyermekek, csak elvétve sikerül egy-két diákot behozni a Téglás iskolába. De a rákosdi óvodások általában testületileg bejönnek Vajdahunyadra, és Déván, Petrozsényban, Szászvároson is szinte 90%-ban számítani lehet arra, hogy az óvodások magyar iskolába iratkoznak – mondta Lengyel Izabella. Így a jövő tanévre például 43 előkészítő osztályos diákra és 57 elsősre lehet számítani.

A tanfelügyelőnő adatbázisa szerint a helyzet örvendetesen alakul Vajdahunyadon, ahol 5 negyedikes végez, de 2 előkészítős és 13 elsős kezd az idén szeptemberben. Tehát abszolút értékben is 10-es létszámnövekedésről beszélhetünk. Hasonló a helyzet Szászvároson, ahol 4 diák végzi a negyediket és 9 elsős, illetve 9 előkészítős kerül az iskolába. Petrozsényban is létszámnövekedés tapasztalható, a 12 nyolcadikos helyett 16 elsős jön, és 11 előkészítős. Csernakeresztúron minimális a csökkenés: 4 negyedikes után két elsős és két előkészítős kisdiák tanul majd a magyar osztályokban.

Déván viszont idén csökkenő tendencia tapasztalható. A napokban elballagó 39 nyolcadikos diák helyett 19 előkészítős és 17 elsős tanuló lesz szeptembertől. Ezzel együtt megszűnik a párhuzamos osztályok rendje is. Ősztől a nulladik és első évfolyamon egy-egy osztály indul.

Igazi visszaesés Lupényban és Vulkánban mutatkozik. Utóbbi településen 7 magyar diák végzi a nyolcadik osztályt és egyetlen elsős, illetve előkészítős diák sincs. Vulkánban hasonló a helyzet, sőt itt már tavaly sem indult első osztály, a jelenlegi tagozat ősztől 4 diákkal működik.    

A gimnáziumi osztályok szintjén még nagyon homályos a beiskolázási szám, lévén hogy a kilencedikes iratkozások csak ezután következnek. Tény, hogy jelenleg 32 tizenkettedikes és 7 szakiskolás diák végez  és ez a szám minden valószínűség szerint pótlódik a megyeszerte végző 52 magyar nyolcadikosból, illetve a más megyékből érkező diákokból.

A szakosztály szintjén azonban jelentős változás történt. Mivel az új tanügyi törvény szerint csupán tizedik osztálytól kezdődik a középiskola, a szakiskolába is csak a kilencedik osztály elvégzése után lehet iratkozni, idén tehát gyakorlatilag olyan diákok iratkoznak át a Téglás iskolában induló, pincér- és szakácsképzést biztosító szakosztályba, akik eddig is az intézmény diákjai voltak. Ők tehát csak megtartják, de nem gyarapítják tovább a diáklétszámot.

– Összességében nézve azt remélem, hogy a tanügyi átszervezések, illetve itt-ott tapasztalható létszámnövekedések vagy épp csökkenések mellett Hunyad megyében szeptembertől is nagyjából tartani fogjuk az idei magyar diáklétszámot. És ami örvendetes, hogy mind a demográfiai mutatók, mind a felméréseink arra mutatnak, hogy a következő pár évben  enyhe létszámnövekedésre is számíthatunk – fogalmazott Lengyel Izabella tanfelügyelő. 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'