Kedd, 2018. június 19., 17.28

Stratégia a bányászat megmentésére

A livazényi bánya Petrozsényban. Kilátásai jobbak, mint Lupényban vagy Lónyán
A livazényi bánya Petrozsényban. Kilátásai jobbak, mint Lupényban vagy Lónyán

Közös stratégiát dolgozott ki a Hunyad megyei energetikai konszern (CEH) és a Muntele szakszervezet a Zsil-völgyi bányászat megmentésére. Az energetika ugyanis Hunyad megye ipari gerince és a Zsil völgye legjelentősebb gazdasági támasza.

Darius Câmpean szakszervezeti vezető elmondta, a minap elfogadott terv szerint mind a 4 jelenleg is működő bánya 2018 után is kőszenet termel a parosényi és a marosnémeti hőerőművek számára, s ezáltal a két hőerőmű működése biztosított lenne, még ha a maihoz képest visszafogottabban is. Marosnémetin ugyanis csak egy kőszénalapú csoport folytatná tevékenységét. A 4 bánya közül csupán Vulkán és Livazény folytatná teljes gőzerővel tevékenységét, míg Lónyán és Lupényban bezárnák egyes részlegeket. Mindehhez azonban állami segélyre is számítanak, mivel önerőből a CEH képtelen biztosítani hosszú távú működését.

A stratégiát elküldték Bukarestbe, ahol az energetikai és a pénzügyi minisztériumnak is jóvá kell hagynia. Amennyiben erre nem kerül sor, akkor a lupényi és a lonyai bányák teljes bezárása elkerülhetetlenné válik, vélik a szakszervezetisek.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'