JelenHaz
Szombat, 2019. február 23., 16.49

Súlyos környezetkárosodást okozott a szászvárosi tűzeset

Négy szomszédos megyéből érkeztek tűzoltók tegnapra virradólag a szászvárosi Terpena gyárhoz, ahol kedden a késő délutáni órákban történt robbanást követően hatalmas tűz alakult ki.

A kozmetikum- és gyógyszergyártásban használandó esszenciális olajakat gyártó vállalat a város szélén fekszik, mintegy 700 méterre a lakóházaktól. A robbanás pillanatában öt alkalmazott tartózkodott a gyár területén, közülük egy 27 éves fiatalember negyedfokú égési sebeket szenvedett, melyekkel előbb Szászvárosra, majd egy temesvári klinikára szállították. További négy társa füstmérgezést kapott, de a helyszínre érkező mentősöknek sikerült helyben stabilizálni az állapotukat.

A tűz viszont, tekintettel a többemeletes épületben található jelentős mennyiségű gyúlékony anyagra (olaj, vegyszer) ijesztő ütemben terjedt, a lángok mintegy 5000 négyzetméteren harapóztak el. A füstfelhő a város jelentős részét elborította, ezért a hatóságok felkérték a lakosságot, hogy igyekezzenek zárva tartani minden ajtót, ablakot, és kerüljék a lángokban álló gyár környékét. A közelben fekvő öt tömbház lakóit biztonsági okokból kilakoltatták. Az önkormányzat buszokat biztosított az asszonyok és gyermekek elszállítására. Éjszakára egy sportcsarnokban alakítottak ki szálláshelyet számukra. A közel 300 lakó közül többen rokonoknál, ismerősöknél húzódtak meg. 

A késő esti órákban Gorj, Fehér, Temes és Szeben megyéből érkeztek tűzoltók, a már több órája lángokkal küzdő társaik segítségére. Reggelre sikerült 100 négyzetméternyi területre visszaszorítani a lángokat és beazonosítani a tűz gócpontját. Közben a környezetvédelmi felügyelőség folyamatosan ellenőrizte a levegő szennyezettségi fokát, mely csupán tegnap délben kezdett a normális értékekhez közelíteni. Komoly szennyeződés áldozatává vált a Szászváros patak élővilága is. A tüzeset nyomán több kilométeren vált szennyezetté a víz, az apró élőlények pusztulását okozva, annak ellenére, hogy a megyei vízgazdálkodó vállalat röviddel a robbanás után méregelszívó gátakat helyezett ki a gyár közvetlen közelében elfolyó patakban.

A tüzet tegnap a délelőtti órákban sikerült eloltani, 20 órányi kemény munka után, melyben öt megye 50 tűzoltója vett részt, 12 tűzoltóautó bevetésével. Tegnap délben a környékbeli lakók hazatérhettek otthonaikba. A levegő szennyezettségi foka délutánra a normális értekhez közelített, de még további egy hétig monitorizálják a városban a légszennyeződést. Fabius Kiszely prefektus a tűzeset nyomán tett nyilatkozatában hangsúlyozta: súlyos környezetkárosulás történt. A robbanás okát egyelőre vizsgálják. 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'