Szombat, 2018. december 15., 15.27
Ki fizet?

Sürgősségi tanácskozás az energetikai tárcánál a CET ügyében

Sürgősségi tanácskozás az energetikai tárcánál a CET ügyében
Sürgősségi tanácskozás az energetikai tárcánál a CET ügyében

Kritikus helyzet alakult ki az aradi hőenergia előállító CET-nél. A CET-nek a földgázszállítását végző C-Gaz magáncég képviselői felszólítást bocsátottak ki, mely szerint, amennyiben a CET nem fizet előre 8,4 millió lejt, elzárják a gázcsapot, következésként leállítják a lakosság hőellátását. Az Aradi Polgármesteri Hivatal sajtóosztályától a hétvégén kiadott közlemény értelmében a problémával kapcsolatban kedden, február 13-án 10 órakor tartanak megbeszélést az Energetikai Minisztérium székházában a tárca képviselői, az aradi önkormányzat, a CET Arad és a Romgaz vezetői.

A tarthatatlan állapotra vonatkozóan Gheorghe Falcă aradi polgármester zsarolásnak minősítette a gázszolgáltató magáncég hozzáállását és feltette a kérdést: „Ki fog fizetni?” Merthogy a városnak nincs elegendő forrása, a polgároktól pedig nem kérhetnek pénzt, érvelt. A polgármester bízik benne, hogy a keddi tanácskozás eredményes lesz, bár elmondása szerint meghökkenten tapasztalta, hogy erről sem a prefektus, de még az Arad megyei parlamenti képviselők egy része sem tudott. Ez pedig véleménye szerint teljes érdektelenségre utal.

„Sajnos, nem ez az első eset. Évek óta saját költségvetésből törlesztjük a kormány Araddal szembeni kötelezettségeit. Elég, ha csak a Victor Ponta által vezetett kormányra gondolunk, mely 2013–2014-ben egy lejt se adott Aradnak. Ugyanaz a kormány 2014-ben Temesvárnak 62 millió lejt, Aradnak pedig 7,7 millió lejt irányzott elő. Ez a kormány 2015-ben az ország nyolc hőközpontjának utalt ki támogatást, Aradnak viszont egy lejt se. 2016-ban a Cioloș-kormány 16, tavaly a Tudose kormány 5 millió lejjel támogatta az aradi CET-et. Nagy igazságtalanságnak tartom továbbra is az aradiak zsebéből fizetni azt, ami a kormány kötelessége lenne.” – nyilatkozta Falcă polgármester, aki arra kérte a megyei parlamenti képviselőket, hogy fogjanak össze az aradiak érdekében és álljanak ki az ügyért a kormánynál.

Arad vezetője arra kérte a parlamenti képviselőket és Florentina Horgea prefektust, hogy jelenjenek meg az energetikai tárcánál szervezett megbeszélésen, hisz minél határozottabb, erősebb képviseletet tudnak biztosítani az aradiaknak, annál nagyobb az esély a kiegyezésre. Ez mindenki felelőssége, hangsúlyozta.

Az Arad Megyei Prefektúra székházában a múlt héten tartottak megbeszélést (Társadalmi Dialógus Bizottság) a CET ügyében. Akkor a Termoelectrica Független Szakszervezet aradi képviselője, Doru Lebădă meghúzta a vészharangot és a prefektus jelenlétében bejelentette, ha nem fizet Arad, február 11-én, azaz vasárnap reggel 6-kor elzárják a gázcsapot, a lakosság fűtés nélkül marad.

CS. E.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'