JelenHaz
Szombat, 2019. augusztus 17., 23.39
Déván járt a Kaláka

Szabad-e bejönni ide betlehemmel?

Szabad-e bejönni ide betlehemmel?
Szabad-e bejönni ide betlehemmel?

Verset muzsikával, muzsikát örömmel, örömet szeretettel – ilyenfajta szótársítások kísérik erdélyi turnéján is az 50. születésnapját jubiláló Kaláka együttest, mely december 11-én a Dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum ajtaján kopogtatott, sok száz gyermektől kérdezve: Szabad-e bejönni ide betlehemmel?

A határozott hívogató válasz nyomán kezdetét vette a várva várt adventi koncert, melybe gyakran kellett közös éneklést iktatni, hiszen a gyermekek, felnőttek kísérő kórusként daloltak együtt Gryllusékkal. – A Szabad-e bejönni ide betlehemmel című lemezünk 1987-ben jelent meg és azóta szinte  minden esztendőben  eljárunk e dalokkal koncertezni Magyarországon, Fevidéken, Délvidéken. Tavaly elmaradt a turné, mert Indiában egy hindu nyelven megjelent Arany János-kötet bemutatóján muzsikáltunk, de idén újra ’házról-házra’ járunk a betlehemmel, ezúttal Erdélyben 11 településen 17 alkalommal lépünk közönség elé – mesélte a koncertet követően Gryllus Dániel, aki zenésztársaival kopog be a napokban az erdélyi közösségek ajtaján. Beszélgetésünk során kiderül, az erdélyi turné valójában az 50 éves közös muzsikálást jubiláló évad első mozzanata. – Igazából Kassai Péter barátunk vetette fel, hogy jó lenne újra énekelni a betlehemest. Aztán úgy adódott, hogy az RMDSZ Nőszervezetétől meghívást kaptunk Erdélybe, és akkor eldöntöttük, hogy az 50 éves születésnapunkat nem egyetlen nagy koncerttel, hanem egy egész évaddal ünnepeljük, amibe helyet kap minden, amit fél évszázad alatt együtt alkottunk. Így a Nemzeti Színházban kezdtük egy betlehemes koncerttel, és most Erdélyt járjuk végig Szatmártól Nagyszebenig és Csíkszeredától Nagyváradig. De készülünk Kányádi-koncerttel a Vigadóban, Dél-Amerikába, ahol a 40. Kaláka fesztivált ünnepelhetjük és számos egyéb évfordulós koncertet tervezünk.

Az is kiderült, Déva nem véletlenül került az erdélyi turné útvonalába, és az sem véletlen, hogy az iskola aulájában Palkó Cecília, a dévai Szent Ferenc alapítvány igazgatója köszöntötte az együttest. – Valamikor 15 esztendővel ezelőtt jártunk még itt. Akkor az alapítványnál ebédeltünk egy sokgyermekes családnál. És idén egy nyári koncert alkalmával odajött egy négygyermekes édesanya és megkérdezte, emlékeszem-e még rá, hiszen ő is abban a családban nevelkedett. Nem emlékeztem, de nagy örömmel köszöntöttem. Mint ahogy most, a dévai koncert alkalmával ismerősként mosolyogtunk össze azokkal a lányokkal, akik a Szent Ferenc Alapítvány növendékeiként velünk énekeltek Kányádi Sándor bácsi temetésén.

Kányádi versei amúgy a dévai koncerten is azonnal visszhangra találtak. Gyermekek, szülők, nagyszülők együtt dalolták a Kalákával: betemetett a nagy hó erdőt, mezőt, rétet... De megszólalt a szomorkásabb Kányádi-vers is – Isten háta mögött –, mely immár a Karácsonyi Kaláka című lemezen kapott helyet. És felcsendültek az ízes nyelvezetű, gazdag dallamvilágú magyar népdalok, melyeknél diákénekeseket is színpadra hívott a Kaláka: Lengyel Ágnes és Borsai Irisz tiszta, csengő hangon szólózta az Üdvözlégy kis Jézuskát.  Felcsendült Bach-muzsika is és Nagy Gáspár-, Weöres Sándor-, Heinrick Heine-, Nemes Nagy Ágnes-vers is. A koncertnek illő módon a nagyszalontai betlehemes záródala vetett véget: Már itt tovább nem maradunk, hanem tovább masírozunk – fújta a Kaláka, s lelkes tapsvihar közepette kimasírozott a dévai magyar iskolaközpont aulájából. Mielőtt azonban tovább mentek volna, hosszasan dedikálták saját és elismerésüknek örvendő művésztársaik lemezeit, majd természetesen ezúttal is a Szent Ferenc Alapítvány népes családja körében ebédeltek, talán annak reményében, hogy 15 esztendő múltán újabb sokgyermekes anyukák, apukák emlékeztetik majd őket a most elköltött közös ebédre.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'