JelenHaz
Vasárnap, 2019. december 08., 15.17
Régiónkba érkezik a Gördülő Opera!

Szabadtéri Szerelmi bájital – Déván, Temesváron és Aradon

A tavalyi évad leírhatatlan sikere, az operával ritkán ta­lálkozó több tíz­ezernyi néző öröme és a társulatot ért hatalmas szeretet után ismét Doni­zet­ti Szerelmi bájital című vígoperájával turnézik a Magyar Állami Operaház a nagy múltú Gördülő Opera-sorozat és a határon túli magyarlakta vidéke­ket bejáró Kárpát-Haza OperaTúra ötvözéséből született Gördülő Kárpát-Haza OperaTúra második hullá­má­ban. 2019. augusztus 24. és szep­tember 1. között nyolc erdélyi vá­rosba látogat el a színpaddá ala­kított különleges kamion. Az ingye­nes szabadtéri előadások Magyaror­szág Kormánya támogatásával valósulnak meg.

A Gördülő Opera majd’ 75 éves programsorozata először a Magyar Királyi Államvasutak és operaházi művészek missziójaként indult útjára a II. világháború után, hogy „segítse a lelki sebek begyógyulását”, és a fővárostól messze eső településekre is eljuttassa az opera műfaját. A 60 év szünet után 2014-ben új­raindult sorozatban ismét Donizetti közel 190 éve állandó népszerű­ség­nek örvendő vígoperája, a Szerelmi bájital lesz látható. A történet főhőse egy szegény falusi fiú, Nemorino, aki reménytelenül szerelmes a gaz­dag földbirtokosnőbe, Adinába, ő azonban a hetyke Belcore őrmester házassági ajánlatát fogadja el. A kétségbeesett fiú minden pénzét egy kuruzslótól szerzett „bájitalra” költi, hogy elnyerhesse szerelme szívét, majd a seregbe is beáll, hogy pénz­hez, és ezáltal még több „csodaszerhez” jusson. Bár a bájital valójában csupán bor, Nemorino igaz szerelme végül mégis elnyeri jutalmát. A humort és idillt varázslatos meló­diák­kal, köztük a híres Una furtiva lag­rima kezdetű tenoráriával ötvöző darab Toronykőy Attila tavaly nagy sikerrel debütáló rendezésében lesz látható, aki tekintettel a produkció különleges adottságaira, a mába he­lyezte a darab cselekményét, népszínházi jelleget adva az előadásnak, és a színpadként szolgáló platón túl magát a kamiont is bevonva a rendezésbe.
A kettős szereposztással látható magyar nyelvű produkcióban az Opera kiváló énekművészei lépnek fel. Adinát a világhírű Miklósa Erika és a 2018-ban a Magyar Állami Operaház Kamaraénekese díjjal kitüntetett Sáfár Orsolya formálja meg, Nemorinót a fia­tal Ninh Duc Hoang Long és Biri Gergely, a kuruzsló Dulcamara doktort Kiss András és Szvétek László, míg Belcore őrmestert Geiger Lajos és Rezsnyák Róbert, Giannettát pedig Bernáth Éva és Nagy Zsófia énekli. Az előadásban több mint 20 fős kórussal közreműködik az Opera énekkara (karigazgató: Csiki Gábor), a 30 fős operazenekart Cser Ádám dirigálja.
Donizetti – Szerelmi bájital (R.: Toronykőy Attila)
Adina – MIKLÓSA Erika / SÁFÁR Orsolya
Nemorino – NINH ĐỨC HOÀNG Long / BIRI Gergely
Belcore – GEIGER Lajos / REZSNYÁK Róbert
Dulcamara – KISS András / SZVÉTEK László
Giannetta – BERNÁTH Éva / NAGY Zsófia
Szövegíró – Felice ROMANI
Magyar szöveg – BLUM Tamás
Rendező – TORONYKŐY Attila
Látványtervező – JUHÁSZ Katalin
A rendező munkatársa – MÁNYIK Albert
Mozgástervező – MAROSI Edit
Dramaturg – KENESEY Judit
Karigazgató – CSIKI Gábor
Karmester – CSER Ádám.
Az ingyenes szabadtéri produkció augusztus 24. és szeptember 1. között Kolozsvár, Torockó, Marosvásárhely, Déva, Temesvár, Arad, Nagyszalonta és Nagyvárad tereire látogat el. Gördülő Opera-előadások a Nyugati Régióban:
Déva: 2019. augusztus 27. Cetății tér, 19–21.30 óra.
Temesvár: 2019. augusztus 28. Jenő herceg (Szabadság) tér 20–22.30 óra.
Arad: 2019. augusztus 30. Csiky Gergely Főgimnázium 20–22.30 óra.Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'