JelenHaz
Kedd, 2019. június 25., 12.34
Bemutatkoztak az RMDSZ városi tanácsosai

Szabó és Perinac a tanügyi-kulturális szakbizottságot választották

Halász Ferenc, Szabó Ferenc és Perinac Steva az RMDSZ sajtótájékoztatón
Halász Ferenc, Szabó Ferenc és Perinac Steva az RMDSZ sajtótájékoztatón

A Magyar Házban megtartott RMDSZ sajtótájékoztatón tegnap bemutatkoztak a Szövetség új temesvári tanácsosai, Szabó Ferenc és Perinac Steva.

A magyar érdekvédelmi szervezet négy bánsági kisebbséggel, a szerbekkel, ukránokkal, olaszokkal és bolgárokkal közös listát állított, az első helyen indított Szabó Ferenc tanító, a Bartók Béla Líceum volt aligazgatója mellett így került be a második helyről Perinac Steva, a Dositej Obradovic Líceum igazgatója a tanácsba.

Halász Ferenc, Temes megyei RMDSZ elnök pozitívnak értékelte a választási eredményeket: a magyarság képviselői visszakerültek a temesvári tanácsba, egy polgármesterük és három „második fordulós” polgármester-jelöltjük van, a helyi tanácsosok számát sikerült 43-ról 46-ra emelni a megyében. „A Megyei Tanácsba való bekerülésünkhöz 27 szavazat hiányzott, óvtunk Temesváron, fellebbeztünk Bukarestben is, de nincsenek illúzióim a Központi Választási Iroda végső döntésével kapcsolatban” – mondta Halász Ferenc.

Az RMDSZ két új tanácsosa, Szabó Ferenc és Perinac Steva tanárember, így nem okozott meglepetést, hogy mindketten a Városi Tanács tanügyi-kulturális-egészségügyi szakbizottságát választották. A tegnapi sajtótájékoztatón Szabó és Perinac is hangsúlyozták: a kisebbségi iskolákat és kulturális intézményeket akarják ily módon segíteni, amelyeknek léte oly fontos a kisebbségi közösségek identitásának megőrzése szempontjából. Perinac Steva különösen pozitív tapasztalatként értékelte a kisebbségi szervezeteknek az RMDSZ-szel való együttműködését, amely szerinte a bánsági együttélésnek jó példája. „Közösek a gondjaink és közösek a céljaink” – fogalmazott Perinac. Szabó Ferenc a Nyugati Jelennek elmondta, hogy oktatói és városi tanácsosi munkája mellett folytatni kívánja a Bokréta hagyományőrző csoport vezetőjeként végzett munkáját is, mert a néptánc-mozgalom a közösség-építés egyik legjobb eszközének bizonyult.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'