JelenHaz
Vasárnap, 2019. június 16., 11.35
Beszélgetés RÁTONI CSABA lelkipásztorral

Számban apadt, de lélekben nőtt a dévai református gyülekezet

Számban apadt, de lélekben nőtt a dévai református gyülekezet
Számban apadt, de lélekben nőtt a dévai református gyülekezet

Január első vasárnapján egyházközségi közgyűlés keretében számolt be az elmúlt esztendőről Rátoni Csaba, dévai református lelkipásztor, fényképes bemutatóval tekintve vissza a közösség épülését szolgáló sokrétű tevékenységre. A beszámolót követően rövid összefoglalóra kértük a lelkipásztort.

 

–  Amikor idén év elején számba vettük, hogy mi mindent sikerült 2018-ban Isten kegyelméből megvalósítani, szinte el sem tudtuk hinni. Hálás vagyok, hogy Isten ehhez erőt adott mindannyiunknak, akik ebben munkálkodtunk. Az elmúlt évben igyekeztünk a fiatalokra fókuszálni, az IKE-n belüli közösségépítésre és a gyermekekre, hiszen ők is nagyon fontos láncszemét képezik a gyülekezetnek. Áprilisban az ifjakkal egy nagyon áldásos hétvégét töltöttünk Gerendkeresztúron, ahol jó beszélgetésekre, kirándulásra, közös játékra nyílt alkalom. És annyira jól érezték magukat a fiatalok, hogy kérték: térjünk vissza Gerendkeresztúrra a gyermekek nyári táborával is. A kicsikkel négy és fél napot töltöttünk együtt és az imádkozás, gyermek-bibliaóra mellett igyekeztünk megismertetni velük a falusi életet, kaszálást, szekerezést is kipróbálhatták és persze volt játék, fürdés, kirándulás. Természetesen a felnőttekre is igyekeztünk odafigyelni. Tavaly immár második alkalommal szerveztünk egyházmegyei szintű csendes napot, melyre szép számban jöttek el a környező gyülekezetek tagjai, lelkipásztoraikkal, sőt távolabbról is érkeztek vendégek. A gyülekezet pedig lelkesen vett részt a fogadásukban.

A környékbeli kis gyülekezetekre is figyelmet fordítottak.

– Igen. Nekem meggyőződésem, hogy egy gyülekezet akkor él, ha küldetése van. Ezért fontos, hogy a környékbeli kis gyülekezeteket is felkaroljuk. A tavaly Brádra és Haróba látogattunk el. Jó volt megtapasztalni, hogy a helyiek milyen nyitottsággal és szeretettel fogadtak. Ez feltöltődést hozott számunkra. De igyekeztünk megerősíteni a kapcsolatunkat más, akár távolabbi gyülekezetekkel is. A nyár folyamán Kisgalambfalván is részt vettünk az ottani egyházközség csendes napján.

– Nagy megvalósítása volt az egyházközségnek az elmúlt esztendőben a magyar napközi megnyitása.

– Ez is az Isten kegyelme. Hiszen a református egyházat használta abban, hogy a dévai magyar közösséget előre lendítse. Ez egy olyan lehetőség volt, amit kár lett volna elszalasztani. Az épület az egyházközségünké, de maga az intézmény önkormányzati és mindenkinek a rendelkezésére áll.

– A kórus megalakulása mennyire mozgatta meg a gyülekezetet?

– Úgy gondolom, hogy egyre inkább. A kórus 2017 közepén alakult, az akkori egyházmegyei csendes napra készülve. S bár az elején volt némi tartózkodás a gyülekezeti tagokban, most azt látom, hogy szívesen jönnek a kórustagok, felüdülést jelent számukra ez az alkalom. Nem az a fontos, hogy milyen minőségben énekelünk, bár arra is oda kell figyelni, de fontosabb, hogy milyen lélekkel. A kórus sokat fejlődött Lengyel Izabella tanárnő, karvezetőnek köszönhetően, aki lelkesen és türelmesen foglalkozik velünk. Külön köszönöm, hogy sok elfoglaltsága mellett ránk is időt szakít. Ebben a mi kórusunkban az is nagyszerű, hogy a gyermekek, fiatalok középkorúak és idősek együtt énekelnek és nagyon jól érezzük magunkat együtt.  És külön kiemelném, hogy a kórusunk működésének köszönhetően történt a kezdeményezés 2016-ban egy városi szintű kórustalálkozó megszervezésére. Ez akkor annyira jól sikerült, hogy tavaly adventben megismételtük. Itt volt az ortodox egyház kórusa, a magyar iskolaközpont gyermekkórusa, a Szivárvány kórus, a római katolikus ifjúsági zenekar és természetesen a mi kórusunk is fellépett házigazdaként. A város vezetősége és az említett egyházak lelkészei is megtiszteltek jelenlétükkel és a templom tele volt. Úgy érzem sikerült a nyitás, Jézus születésére várva együtt dicsértük az Urat.

– Az éves beszámoló alkalmával a gyülekezet lélekszámának alakulását is ismertette. Apadt, vagy gyarapodott a közösség?

– Nyolc lélekkel apadt a gyülekezet. Az elmúlt évben 18 temetésre került sor, 7 férfit és 11 nőt kísértünk utolsó földi útjára. Öt kisgyermeket kereszteltünk, három fiút és két leányt. Öten költöztek be a gyülekezetbe. Így a nyolclelkes apadás mellett a 2018-as esztendőt 728-as lélekszámmal zártuk, amiből 301 férfi és 427 nő. Négy házasságkötés is volt a gyülekezetünkben. Valamennyi vegyes házasság. És 11-en konfirmáltak tavaly, 8 ifjú és 3 felnőtt.

– Az idei évnek is reményteli tervekkel vágnak neki. Az egyházközségben tematikus hónapokat jelöltek ki.

– Igen. Elsősorban a házasokra szeretnénk nagyobb figyelmet fordítani, mert azt látjuk, hogy a szétdobáló nagyon sok házasságot meg tud gyengíteni. A család a gyülekezetnek a kicsiny képe. Ezért különösen figyelni szeretnénk a házasokra, és példaként kívánjuk kiemelni azokat, akik egy vagy több évtizede házasságban élnek, úgy ahogyan az esküjükben megfogadták: jóban, rosszban. Februárban köszönteni szeretnénk az idén kerek évfordulót ünneplő házaspárokat és egy külön alkalmat is készülünk szervezni a házaspároknak, melyre nem csupán egyházközségünk, de a teljes magyar közösség családjait megszólítjuk. Ugyanakkor külön hónapot szentelünk a nőknek, márciusban rájuk figyelünk, az édesanyákra, nagymamákra, lányokra, feleségekre. Az április lesz a fiatalok hónapja, amikor kirándulunk majd és összerázó programot szervezünk számukra. A május a családok hónapja lesz. Itt külön figyelünk majd az édesanyákra, édesapákra, egy férfinapot is tervezünk és családos kirándulást. A nyár természetesen a vakációs bibliahét és a fiatalokkal való kirándulás, táborozás ideje. Ősszel folytatnánk a tematikus alkalmakat. Októberben az idősekre figyelünk, novemberben pedig a gyászolókra, akik elvesztették szeretteiket, s arról beszélgetünk majd, hogyan élik meg ezt a veszteséget, fájdalmat, megtapasztalva mindenek fölött az Isten kegyelmét.

– Áldásos, jó munkát kívánok az idei esztendőre és köszönöm a beszámolót.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'