MOL Winter EVO
Szerda, 2019. január 23., 13.12
Egészségügyi kártyák számítógépes rendszere

„Szándékosan csinálják, hogy ne működjön”

„Szándékosan csinálják, hogy ne működjön”
„Szándékosan csinálják, hogy ne működjön”

Nem új dolog, nem ismeretlen, és általános, országos probléma, hogy időnként leáll, nem működik, akadozik az egészségügyben használt számítógépes program.

Május elejétől ismét napi szinten „botladozik” a számítógépes rendszer, melynek következtében a háziorvosok csak nagyon lassan tudnak dolgozni, ami senkinek nem jó: sem nekik, sem a betegeknek.

„Most a rendszer valamivel jobban megy, de még mindig rosszul. Nagyon nehéz így dolgozni, és ez mindenkinek rossz. A probléma pofonegyszerű: a szoftvergyártó cégek most több pénzt akarnak. A szerződéseket Az egészségügyi biztosítóval egy évre kötik, ezek a szerződések most járnak le, de minden évben megy ez a cirkusz. Több pénzt akarnak kicsikarni, ezért csinálják, csak hogy megmutassák, tőlük függ, hogy működik-e vagy sem a rendszer. Erre megy ki a játék. Ezt úgy hívják, hogy zsarolás. Szándékosan csinálják. Nincs mit csodálkozni. Hol élünk? Az egész ország az állami pénzre van építve, az a legbiztosabb, és annyit lopunk belőle, amennyit bírunk. Erre megy ki az egész játék” – nyilatkozta a Nyugati Jelennek dr. Adrian Dărăbanţiu, az Arad Megyei Háziorvosok Patronátusának vezetője, aki elmondta, hogy az egész kártya-rendszerben eddig kb. 600 millió euró van befektetve.

Az elektronikus egészségügyi kártyák használatát 2015-ben tették kötelezővé Romániában, a rendszer azonban szinte sosem működött tökéletesen, már az első pillanattól káosz jellemezte.

„Ott kezdődik minden, hogy az egészet a hátsó felükkel csinálták, mert minden normális államban az egészségügyi kártya tulajdonképpen azért van, hogy az orvosok tudják, hogy a betegnek milyen jogai vannak. Nem azért, hogy megnézzék, hogy a beteg tényleg ott van-e a rendelőben vagy sem. Mert amilyen adatokat valóban kellene tartalmaznia, azokat nem tartalmazza.

Az új kártya is egy másik marhaság, újabb kidobott pénz. Hát mi járjon le ezen a kártyán? Mi romlik el benne? Valaki mondja meg nekem, mert én nem tudom. Ezek nem kéne lejárjanak, ezeken csak frissíteni kellene az adatokat időnként, hogy látszódjon, a páciens most éppen nyugdíjba ment, elkezdett dolgozni stb. De nem! Amit kellene, azt nem tartalmazza. Mert rosszul áll ebben az országban minden” – teszi hozzá Dărăbanţiu, aki a Jelennek megerősítette, hogy a napokban valóban jobban működik az egészségügyben használt számítógépes program, de ez még nem jelent semmi jót.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'