Vasárnap, 2018. december 16., 20.44

Szántay-szobrot terveznek a Kultúrpalota lépcsőire

Szántay-szobrot terveznek a Kultúrpalota lépcsőire
Szántay-szobrot terveznek a Kultúrpalota lépcsőire

Egy élethű nagyságú bronzszoborral szeretne meghajolni Arad a város legnagyobb műépítésze, Szántay Lajos, a Maros-parti Kultúrpalota tervezője emléke előtt. A műalkotásra vonatkozó megvalósíthatósági terv (Studiu de fezabilitate) a kedden esedékes tanácsülés napirendjén szerepel. Az aradi polgármesteri hivatal dokumentációja értelmében a tanulmányt az aradi MODULAR Kft. készítette el és összesen öt lehetséges elképzelést vázol fel arra, hogy hogyan is helyezkedhetne el az 1872–1961 között élt zseniális műépítész szobra a Kultúrpalota lépcsőin. Merthogy a 2,20 méteres alkotást a csodálatos, jelenleg restaurálás alatt álló, az 1911–1913 közötti időszakban épült Kultúrpalota – egy részében a város által fenntartott Filharmónia, másikban a megyei múzeum működik – lépcsőin képzelik el, különböző testhelyzetekben (állva, mozgásban vagy ülve).

A tervezet értelmében: Szántay Lajos, Arad egyik legnagyobb építésze az 1900-as évek elején jelentős mértékben hozzájárult a város építészeti fejlődéséhez, arculatának megváltoztatásához. A megőrzött tervrajzai alapján, Szántay Aradon összesen 72 értékes épületet tervezett, köztük Arad egyik legszebbjét, a műemlék épületek kategóriájában számon tartott Kultúrpalotát. Tekintve, hogy az Aradon született, illetve eltemetett Szántay Lajosnak még nem állítottak szobrot szülővárosában, a jelenlegi javaslat megvalósítása főhajtás az építész nagysága előtt, ugyanakkor erkölcsi jóvátétel is, szerepel többek között a határozattervezetben. De nemcsak az építészetben alkotott maradandót, Szántay kiválóan hegedült és közel 30 évig volt az Aradi Filharmónia zenekarának tagja.

Az egykori neves építész előtti tisztelgés jeléül, a szobor gallérján fel lesz tüntetve a Román Építészeti Kamara aktuális logója.

A szoborral a Kultúrpalota turisztikai vonzerejét is szeretnék erősíteni. A határozattervezetről kedden, 13 órai kezdettel döntenek a városi tanácsosok a Városháza Ferdinánd Termében.  

Cs. E.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'