Hétfõ, 2018. július 16., 23.22

Szárazságtűrő vetőmagfajták az AMMGE-tagoknak

Nagy Zsolt falugazdász a szárazságtűrő gabonavetőmagok alkalmazását a mezőgazdaság egyik kulcskérdésének tekinti
Nagy Zsolt falugazdász a szárazságtűrő gabonavetőmagok alkalmazását a mezőgazdaság egyik kulcskérdésének tekinti

Nagy Zsolt falugazdász az elmúlt hétvégén Kocsik József AMMGE-elnökkel, Nagy Lajossal és Hajasd Józseffel együtt részt vett a Battonyán kukorica-betakarítással egybekötött DEKALB-fajtabemutatón. A Dózsa Zrt. elnök-igazgatója, Varga Imre által szervezett mezőgazdasági jellegű rendezvényen több kukoricafajtát arattak le, majd kiértékelték az eredményeket. Legjobb eredményt a DEKALB C 5068-as fajta érte el 7,5 tonna hektáronkénti átlagterméssel. Az idei aszály közepette az eredmény kiválónak számít, de a többi kísérleti parcellán termett kukoricafajta is 6-6,5 tonna fölötti átlagtermést adott. A termesztés természetes feltételek mellett, öntözés nélkül történt.

A terménybemutatón találkoztak Barabás Bélával, a Békéscsabai Mezőgazdasági Szövetségnek az elnökével, aki Kocsik József AMMGE-elnökkel meghosszabbította a meglévő együttműködési szerződést. A megbeszéléseken abban is megegyeztek, hogy az Arad Megyei Magyar Gazdák Egyesületének a tagjai részt vesznek fajtakísérletekben abból a célból, hogy az Arad megyei magyar gazdák is hozzájuthassanak a DEKALB-gabonafajták szárazságtűrő kiváló vetőmagjaihoz.

A jelzett, szárazságtűrő vetőmagfajták alkalmazása alapvető fontosságú lehet a klímaváltozással egyre inkább tapasztalható szárazság közepette – fejtette ki Nagy Zsolt falugazdász. 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'