JelenHaz
Hétfõ, 2019. július 15., 23.36
Egyéni, kisközösségi szerep az EU-ban

Szárnybontogatás Petrozsényben

Vitaindító kérdésekkel nyitotta meg ma Petrozsényban Winkler Gyula, EP képviselő, az EU által támogatott kistérségi együttműködés keretében szervezett háromnapos nemzetközi konferenciát.

A négy résztvevő ország: Ciprus, Svédország és Írország, valamint Románia egy-egy régiójának képviselői az EU politikájának társadalmi hatásait, illetve ennek állampolgári, közösségi szintről jövő befolyásolhatóságának kérdését boncolgatták.

A Tiberiu Iacob Ridzi, petrozsényi  polgármester köszöntője nyomán felszólaló EP képviselő az EU regionális politikájáról tartott előadást, ismertetve a jelenlegi helyzetet és a 2013 után várható tendenciákat, amikor talán még hangsúlyosabbá válik a kohézióra való törekvés, regionális szinten is. Winkler vitaindító szándékkal kérdések egész sorát tette fel a résztvevőknek arra vonatkozóan, hogy hogyan tud felzárkózni e folyamathoz Petrozsény térsége, a Zsil völgye, melyek azok a lépések amelyeket rövid, illetve hosszútávon meg kell tenni e felzárkózás érdekében. A kérdésfelvetés felkérésként hangzott a külföldi meghívottak felé, különösképpen az EU-hoz még nem olyan régen csatlakozott Ciprus felé, felkérve Larnaka város térségének küldötteit, hogy osszák meg ilyen jellegű tapasztalataikat a petrozsényiakkal. Úgyszintén példaértékű lehet Zsil völgye számára az írországi tapasztalat, hiszen ez sikersztorinak számít az EU-s támogatások lehívásának terén. A svédországi Smedjenbachen település és környéke igaz már rég túl van a Romániát jelenleg foglalkoztató fejlesztési kérdéseken, de e település által felajánlott testvérkapcsolat nagyszerű együttműködési lehetőségeket kínál Petrozsénynak.

Winkler a vendégeknek és helybeleiknek feltett kérdések kapcsán újra elmondta az általa már régóta hangoztatott kétsíkú nyitás szükségességét a Zsil völgyében. Egyrészt a mentális nyitásét, amelynek már látható jelei mutatkoznak, többek közt e konferencia és a hasonló jellegű nemzetközi tapasztalatcseréken való részvétel, a testvérvárosi kapcsolatok tartalmi feltöltődése, de a petrozsényi egyetem piacorientált átszakosodása által is. A másik fontos lépés a fizikai nyitás, az infrastrukturális fejlesztés, amely talán még lassabban halad, de  gyakorlatilag itt is csupán a már elkezdett terveket, munkálatokat kellene megvalósítani, befejezni. Mindehhez természetesen szükség van az országos hátfolyamatokra is: mindenekelőtt a hazai régiók hagyományokra és reális gazdasági, társadalmi érdekekre támaszkodó újrafelosztására. De fontos lenne az ilyenfajta igény helyi szinten való megfogalmazása is – hangsúlyozta Winkler.

A ma kezdődött háromnapos  petrozsényi konferencia során a helybeli önkormányzat képviselői, a meghívottak segítségével próbálnak minél több kérdést megválaszolni, arra vonatkozóan, hogy a Zsil völgye hogyan illeszkedhet minél jobban az EU által szorgalmazott regionális felzárkózási politikába. Reméljük, hogy tanulságos tapasztalatcsere bontakozik ki a három nap során és kikristályosodik az is, hogy mi az egyszerű állampolgár szerepe ebben a folyamatban – fogalmazott Petrozsény polgármestere.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'