https://www.facebook.com/kelemenhunor.rmdsz
Hétfõ, 2019. szeptember 23., 16.27
Déván is megalakult a Rákóczi Szövetség helyi szervezete

Széleskörű támogatási rendszer a magyar családoknak és tanintézményeknek

Széleskörű támogatási rendszer a magyar családoknak és tanintézményeknek
Széleskörű támogatási rendszer a magyar családoknak és tanintézményeknek

Déván is megalakult a Rákóczi Szövetség helyi szervezete. A Téglás Gábor Elméleti Líceumban Petrovay László és Sullivan Ferenc, a magyar iskolaválasztási program igazgatója és munkatársa ismertette a teljes Kárpát-medencére kiterjedő, közel 500 tagszervezetet és 25 ezres tagságot számláló Rákóczi Szövetség célkitűzéseit, melyek alapvetően a határon túli magyar közösségek felkarolására és a magyar–magyar kapcsolatok ápolására fókuszálnak. A szövetség ezt számos konkrét támogatási program során valósítja meg. A felvidéki kötődésű baráti társaság révén 30 évvel ezelőtt megalakított Rákóczi Szövetség munkáját ma már neves nagyvállalatok, közéleti szereplők, magánszemélyek és a magyar kormány is hathatósan támogatja. Ennek köszönhetően sikerült kiterjeszteni a széles skálán mozgó programkínálatot és támogatási rendszert Felvidékre, a Kárpátaljára, Délvidékre, a Partiumba és Erdélybe – tájékoztatott Sullivan Ferenc, a magyar iskolaválasztási program munkatársa.

Dévára a Téglás Gábor Elméleti Líceum meghívására érkezett a Rákóczi Szövetség két képviselője. – Kettős céllal jöttünk, ugyanis a tanintézmény képviselői nemrégiben jelezték szándékukat, hogy meg szeretnék alakítani a Rákóczi Szövetség helyi ifjúsági szervezetét az iskolában. Kárpát-medence szerte 300 ilyen szervezetünk működik egyetemeken, iskolákban, és azért jó, ha van ilyen, mert a Szövetség programjainak jelentős százaléka az ifjúságot, kimondottan a középiskolás korosztály célozza. A pályázataink pedig meghívásos jellegűek, azaz csupán annak a tanintézménynek diáksága vehet részt az ingyenes kirándulásokon, táborokban, képzéseken, versenyeken melyben ifjúsági tagszerveztünk van – mondta Petrovay László. A dévai magyar tanintézményben nagyfokú nyitottsággal fogadták a Rákóczi Szövetséget. A rövid bemutató kisfilm után meg is alakult az ifjúsági szervezet, melyben a diákság vállalt vezető szerepet: Pap Csongor lett az elnök, Osváth Mihály az alelnök és Vitális Alex a pénzügyi felelős. A helyi szervezet felnőtt koordinátorává és tiszteletbeli elnökévé Oprisa Melinda óvónő-vallástanárt választották, aki már korábban is kapcsolatban állt a Rákóczi Szövetséggel és ismertette ennek célkitűzéseit a dévai diákság körében. A frissen megalakult szervezetnek 54 tagja lett. A tagsági lista azonban nyitott, bárki igényelheti felvételét, aki betöltötte 14. életévét és egyetért a Szövetség célkitűzéseivel. Ilyen irányba Oprisa Melinda óvónőnél lehet érdeklődni.

Az ifjúsági szervezet megalakulását követően, a Szövetség két képviselője megbeszélést folytatott a dévai magyar tanintézmény munkatársaival, illetve dr. Máté Márta főtanfelügyelő-helyettes asszonnyal, ismertetve a magyar iskolaválasztási program kínálta támogatási lehetőségeket. – E programunk 2004-ben indult el Felvidéken, az egyszeri 10 ezer forintos ösztöndíjjal, melyet az iskolakezdő kisdiákoknak osztottunk ki. Azóta mind programelemekben, mind pedig területi lefedettségben jelentősen kiterjedt ez a kezdeményezés. A Partiumban először 2012-ben indítottuk el Bihar megyében, ma már Temes, Arad, Máramaros, Beszterce-Naszód megyékben, illetve Dézs, Torda és Szászrégen térségében is jelen vagyunk.  A program elemeit tekintve az említett 10 000 forintos iskolakezdési ösztöndíj mellett ma már hatékonyan működik az óvodai programunk és a gólyahír program. Előbbi keretében a nagycsoportos magyar óvodások mindegyike kap tőlünk egy szép ajándékot mesekönyv vagy tanszer, illetve édesség formájában, ezzel is jelezni kívánjuk, hogy fontosak számunkra, és arra biztatjuk őket, hogy őrizzék anyanyelvüket, válasszák a magyar iskolaközösségeket a továbbtanulásra. A gólyahír programunk pedig azzal a céllal született, hogy a kisgyermekeket a legkorábbi pillanatban, születésükkor, illetve az azt követő napokban ajándékozzuk meg egy szép kivitelezésű babanaplóval, melyben a magyar mondókák, dalok, a Himnusz és a Szózat mellett lehetőség van a kisgyermek korai életszakaszának legszebb pillanatait megörökíteni fotókkal, bejegyzésekkel. E babanapló kiosztását az egyházak, tanintézmények, közösségszervezők segítségével oldjuk meg – fogalmazott Petrovay László. Elmondta azt is: Hunyad megyében felmenő rendszerben kívánják bevezetni a három programot. Elsőként a gólyahír programra lehet jelentkezni még az idei év folyamán, majd 2019 decemberében beindítják az óvodai programot, 2020 őszétől pedig az előkészítősöknek szóló 10 000 forintos ösztöndíjprogramot is.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'