Szombat, 2018. december 15., 16.46

Személyzeti átszervezések a dévai önkormányzatnál

Turisták a dévai várban. Egyeseknek látvány, másoknak fejőstehén
Turisták a dévai várban. Egyeseknek látvány, másoknak fejőstehén

Rendkívüli ülésen szavazta meg péntek délután a dévai helyi tanács Florin Oancea polgármester kezdeményezését az önkormányzat személyzeti leépítéséről. A 60 000 lakosú Déva önkormányzata és az annak alárendelt intézmények 900 fős személyzettel működött, ami Oancea szerint túlméretezett, tekintettel arra, hogy a 200 000-es Nagyvárad önkormányzata 700 személyt alkalmaz.

A pénteken elfogadott határozat szerint március elsejétől az önkormányzat és az annak alárendelt intézményeknél több mint 100 embert bocsátanak el, az önkormányzati szakosztályokat, pedig átszervezik. Maga az önkormányzat 318 alkalmazottal működik ezentúl, vagyis többen lesznek, mint eddig, a nagy munkavolumenű osztályokon (adóosztály, városfejlesztés, jogi osztály) ugyanis további szakemberek alkalmazását tervezik. Ellenben a helyi rendőrség 112 alkalmazottjából csak 70 marad, illetve megszüntetik az aligazgatói és ügyvezető igazgatói, busásan megfizetett tisztségeket. A helyi rendőrségnél amúgy az átlag nettó bér olyan 5000 lej, noha az utcán járőrözőknek kevesebb jut, az irodák kényelmében tevékenykedő főnökök esetén azonban olyan havi 8000 körül forog. A városgazdálkodási osztály megtartja 83 fős személyzetét, de 9 irodai adminisztratív állást megszüntetnek, helyükre terepmunkát végző személyt alkalmaznak.

A 2016 végén létesített városztályon is személyzeti változások lesznek, csupán 25 alkalmazott marad a jelenlegi 33-ból, közülük 9-en a vársiklónál. A szakosztályt a vár adminisztrálására és turisztikai népszerűsítésére létesítették, s a belső ellenőrzés szerint tavaly komoly visszaélések történtek. A szakosztály vezetőinek bére indokolatlanul magas, az igazgató például 15%-os veszélyességi pótlékot adott magának, illetve 20%-os béremelést eszközölt ki. Ráadásul a 33 fős szakosztály alkalmazottja közül 24-nek utolsó generációs szolgálati mobiltelefont vásároltak közpénzből, noha többnyire magánbeszélgetésekre használták. Utazásokra a városztály vezetői 34 000 lejt költöttek tavaly, beleértve 4 vagy 5 csillagos luxusszállodák használatáért. Tavaly a dévai vár 1,45 millió lejt hozott a városkasszának, ennyi gyűlt össze a turisták vársikló jegyeiből, miközben a 20 alkalmazottal működő vajdahunyadi vár 6,2 millió lejjel gazdagította a kohászváros kasszáját.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'