Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Hétfõ, 2019. október 14., 18.37
Régiós falusi turisztikai szeminárium Algyógyon

Szeptembertől pályázhatnak

Ma már a hazai falusi panzióknak kötelező módon rendelkezniük kell egy kis veteményessel és néhány háziálattal, hogy az
Ma már a hazai falusi panzióknak kötelező módon rendelkezniük kell egy kis veteményessel és néhány háziálattal, hogy az
Nagy volt az érdeklődés a hétvégén immár harmadik alkalommal megrendezett algyógyi falusi turisztikai szemináriumon.


Akárcsak a korábbi években, idén is az uniós pályázatokkal foglalkozó megyei kifizető ügynökséggel, illetve egy szaktanácsadó céggel karöltve szerveztük meg a szemináriumot, melynek ezúttal a főtémája a szeptemberben beinduló 313-as turizmus-támogató uniós alap volt – mondta Borbély Márton, a Hunyad megyei mezőgazdasági szaktanácsadó hivatal igazgatója, a rendezvény kezdeményezője és főszervezője.

Mint mondta, idén szeptember közepén a vidék- és mezőgazdaságfejlesztésre szánt uniós alapok (FEADR) öt programja indul be. A 312-es fejlesztési rendszer a vidéki kisvállalkozók támogatását célozza, a 112-es a fiatal gazdálkodókat hivatott támogatni, a 142-es a gazdaegyesületek létrehozását, működését szorgalmazza, a 141-es az önellátásra szakosodott gazdaságokat, végül a 113-as fejlesztési rendszer a turizmus-fejlesztésre összpontosít. Itt azonban kizárólag a vidéki, azaz falusi, hegyvidéki turizmusról beszélhetünk A városi székhelyű turistaközpontok a strukturális alapokból kaphatnak támogatást – hangsúlyozta Borbély Márton, megemelítve, hogy e kategoriába sorolhatók  például a csernakeresztúri vállalkozók is, akik közigazgatásilag Dévához tartoznak. Ezért számukra egy külön szemináriumot szándékszunk szervezni, ahol a külvárosként számon tartott falvakon zajló turizmus által megpályázható strukturális alapokról tartunk majd előadást, illetve megbeszélést – mondta Borbély.

A 113-as fejlesztési rendszer 58 millió eurós keretéből azonban bőven pályázhanak azok a vidéki, falusi turizmussal foglalkozó vállalkozók, akik új panziót szándékoznak építeni, vagy már meglévő vendégfogadó házukat akarják felújítani, sőt a vendégek szabadidejének kitöltését célzó létesítmények, például lovasturimus kialakítására is pályázni lehet.  A kitétel, hogy minimum 4, maximum 8 szobás panzióban gondolkodjanak, azaz egy és három margaréta közötti minősítéssel rendelkező vendégfogadók jöhetnek szóba. A megpályázandó összeg vállalkozónként 5 és 200 ezer euró között mozoghat. Ehhez persze fedezni kell a 35-50% közötti önrészt. Hogy az önrész honnan teremthető elő és egyáltalán mire kell odafigyelnie egy falusi turizmussal foglalkozó vállalkozónak, minderről Flavia Arşoi, a szeminárium szervezői közt szereplő szaktanácsadó cég képviselője tájékoztatta az érdeklődőket. Ez utóbbiakból pedig nem volt hiány. A Hunyad megyeiek mellett idén is szép számban képviseltették magukat Fehér, Temes, Arad megyei vállalkozók, illetve néhány vidéki önkormányzat küldötte is.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'