JelenHaz
Vasárnap, 2019. július 21., 05.14
Szent Család vasárnapja Déván

Szeretettel és hittel ápolni a házasságot

Szeretettel és hittel ápolni a házasságot
Szeretettel és hittel ápolni a házasságot

Az egymás iránti önzetlen szeretet és az imádság, az Istenbe vetett erős hit képes hosszú évtizedeken keresztül megtartani és gyümölcsözővé tenni a házasságot – hangsúlyozta prédikációjában fr. Főcze Bonaventúra dévai plébános, aki 2018 utolsó vasárnapján a Páduai Szent Antal-templomban megáldotta a kerek évfordulót ünneplő házaspárokat. – Úgy érzem, a családban, a közösségben vannak azok a gyökerek, amelyekből táplálkozva növekedni lehet Isten- és emberszeretetben. Ezért tartottam nagyon fontosnak, hogy az idén jubiláló családokkal együtt imádkozzunk és közösen kérjük Isten áldását, illetve hogy ráirányítsuk tekintetünket a Szent Családra, hiszen olyan erényeket tanulhatunk el tőlük, melyeket a világban nem találunk. Németh László gondolatát is idéztem, aki így írt feleségének: Három közös alkotás őrzi az együtt s néha egymás ellen végigküzdött évtizedek eredményét… De akármilyen szép a család, jelentős a mű (a gyermekek), legcsodálatosabb alkotásunk mégis: a viszonyunk… Ez a viszony az, amit hittel, szeretettel és hűséggel kell táplálni akkor is, amikor a világ mást hirdet – fogalmazott a plébános.

Meghívására idén 13 házaspár jött el a templomba Szent Család vasárnapján megújítani házassági fogadalmát és Isten áldását kérni további közös életükre. A jubilálók között voltak fiatalabb, 10-15 éves házasok, de akadt olyan is, aki már az aranylakodalmát is megülte. Nariţa Ella és Pompiliu József ötven évvel ezelőtt Petrozsényban kötött házasságot. Két gyermeket neveltek fel, ma már boldog nagyszülők, és úgy vélik, az igazi szeretet az, ami átsegítette őket minden nehézségen. Csillogó szemmel emlékeznek az elmúlt évtizedekre, az élménydús közös kirándulásokra. – De ami a legszebb volt az életemben, hogy nemrégiben, amikor kórházba kerültem, a férjem végig mellettem volt, ápolt és gondomat viselte. Ez volt a házasságunkban az egyik legnehezebb, de egyben legszebb időszak – meséli a feleség. A fiataloknak is ezt tanácsolnák: szeressék egymást, és lehetőleg ne szakadjanak messze a családtól, szülőktől, szülőföldtől, mert csak együtt lehetnek igazán boldogok.

A jubiláló házaspárokat a szentmise keretében a plébánia ifjúsági zenecsoportja köszöntötte Ároni áldással, az egyháztanács nevében pedig Hompot Imre saját versével kívánt további boldog éveket. Az END (Equipe Notre Dame) házastársi mozgalom tagjai egy-egy gyertyával és emléklappal ajándékozták meg az ünnepelteket a Szent Antal Ház nagytermében szervezett agapén, mely kötetlen beszélgetéssel és közös imával zárult.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'