Hétfõ, 2019. február 18., 06.53
Megjelent az augusztusi Szövétnek

Szeretünk nosztalgiázni, emlékezni a szépre

Szeretünk nosztalgiázni, emlékezni a szépre
Szeretünk nosztalgiázni, emlékezni a szépre

Nemrég a Szövétnek egy régi, hűséges olvasójától levelet kapott a szerkesztőség. Kissé szemrehányó hangon reklamálta, hogy nem jutott el hozzá a lap júliusi száma. Pedig nagyon várta. Ezúton próbáljuk tisztázni a helyzetet: a Szövétnek, sajnos, csak kéthavonta jelenik meg. Úgyhogy a legutóbbi, júniusi lapszám után következik az augusztusi. És ebben a lap munkatársai – szerzők, fotósok, grafikusok, szerkesztők és persze a nyomda – igyekeznek megszüntetni olvasóink esetleges hiányérzetét.

Hangulatos versek és rövidpróza töltik meg az IRODALOM, MŰVÉSZET rovatot úgy, ahogy már megszokhattuk. Verssel jelentkezik Arany-Tóth Katalin ((Ki)Számoló, Gyöngyöm), Bencze Mihály (Törvény egyszer úgyis felold), Lucia Cuciureanu (Jel, Másik jel) és Ódry Mária (A dolgok arca). A rövid prózát képviseli Radnai István (Ördögadta kölyke), Frideczky Katalin (Ábránd) és Kocsik Krisztina (Hálátlanok). Arad marad című folytatásos regényének III./4. részével kényezteti olvasóit Nótáros Lajos. Könyvismertetőt írt Puskel Péter Regéczy Éva első kötetéről (Borongós időben a Fehér árnyékról) és Juhász Béla a nemrég bemutatott, új Kövér Péter-könyvről (Kövér Péter második kötete). A nagy tiszteletnek örvendő, szegedi levéltáros, egyetemi tanár, Blazovich László egy olyan értékes könyvről ír, amelyben többek között felsorolja a szerző egy sor magyar találmány gazdáját, erősítve ezzel magyarságtudatunkat (Horváth Imre: Marsallbot a puttonyban).

Következik a HITÉLET rovat s benne Bátkai Sándor mély gondolatsora (Üldözőből üldözött). Ujj János egy évforduló alkalmából mutatja be igen jól dokumentáltan, szép fotók kíséretében egyik régi templomunkat (90 éves a mikelakai római katolikus templom). Ismét megjelenik egy részlet Szoboszlay Aladár életművéből (Az erkölcsiség normája). Köszönet érte Vekov Károly Szoboszlay-kutatónak.

A Szövétnek szinte minden számában fókuszba kerül az OKTATÁS, hisz aradi kulturális szemlénket az Alma Mater Arad alapítvány adja ki, amely köztudottan megyénk magyar oktatásának támogatását tartja szem előtt. Matekovits Mihály egykori, tanfelügyelői emlékei között kutat (Tanfelügyelet régen ésma – III.), Rogoz Marianna pedig sajnálattal jelzi, hogy – objektív okok miatt – vége szakadt a Csiky Gergely Főgimnázium és a lengyelországi Lodz városának Bem József gimnáziuma közötti testvériskolai kapcsolatnak (Sajnos, minden véget ér egyszer).

A HELYTÖRTÉNET a hagyományokhoz híven városunk, megyénk felejthetetlen eseményei, személyiségei emlékét idézi. Stefanov Titusz Sever Dan újabb lépéseket tesz hétmérföldes, turista bakancsával a megkezdett úton (Az aradi turizmus rövid története – 5.)

Kis feltöltődési szünet után Piroska István újból lapozni kezdte a régi újságokat, és közli az olvasóinkkal is, hogy AZT ÍRTA AZ ÚJSÁG… (Betiltott csárdás). Sokunknak hiányzott már ez a rovat!

A betegségek legyőzésének módszerei a múltban is, de főleg napjainkban örökzöld témák. Sokan érdeklődnek az ősi, alternatív gyógymódok iránt. Ezért nagyon aktuális dr. Vajda Sándor nyugalmazott főorvos izgalmas cikke az EGÉSZSÉGrovatban (Az akupunktúra rejtélyei).

Szeretünk nosztalgiázni, emlékezni a szépre, a diákévekre, a gyerekkorra vagy a távolból visszapillantani iskolás korszakunk apró, nyári epizódjaira. Erről szól a MEMOÁR s benne három, korban egymástól kicsit távoli munkatársunk, Piros Dénes (Egy 70 éves érettségitalálkozó előtt), Tatár Etelka (Nyár, nyár, nyár) és Horváth Csaba (A szentannai gólem és asimándi fáraó története) egy-egy írása.

Az ÚTINAPLÓban Koreck Aladár immár másodszor tárja ki Egyiptom, a fáraók országának hieroglifákkal díszített kapuját, és bepillantást kínál ebbe a csodálatos világba (Egyiptomi kalandozások – 2.).

A KERESZTREJTVÉNY (Díjat neveztek el róla) úgy, ahogy már megszoktuk, Brittich Erzsébet munkája.

A HUMOR rovat ezúttal is igen színvonalas, kellemes, nyári olvasmány. Színre lép benne Kövér Péter („Csóka-csóka-macsóka” – egy vén macsó keservei, avagy az identitászavar), Szabó István (Egy hajdani szokatlan szellemi párbajról) és Grosz László (2018. júliusi bökik).

Befejezésül megtört szívvel BÚCSÚZUNK a nemrég eltávozott Mézes Ibolyától, az egyik legismertebb aradi óvónőtől.

Az augusztusi lapszám képanyaga is kiemelkedő. A címlapon: Búcsúznak a negyedikesek (Szász Eszter felvétele), a hátsó borító háttérképe: Még kúszik felfelé (Bodó Judit felvétele). Az első belső borítón emlékezetes aradi kulturális eseményekből válogattunk, míg a hátsó belső borítón az egyik idei, aradi kiválósági díj várományosa, Siska-Szabó Hajnalka legújabb munkái szerepelnek. A belső oldalakat Kett Groza János meghökkentően mesteri rajzai díszítik. Mellettük az egyiptomi tájak szenvedélyes szerelmese, Sayti Krisztina fotói és egy új színt (igaz, fekete-fehéren) produkáló, hatodikos kisdiák, Rudolf Barnabás művészi felvételei. Mindenképpen említést érdemelnek: Ódry Mária tusrajza, amellyel saját költeményét illusztrálja, és új fotóriporterünk, Horga Annamária pillanatképei, aki Kövér Péter könyvbemutatójáról készített fotósorozatot.

Kedves, türelmetlen olvasóinknak, akik havonta szeretnék lapozni frissen megjelent folyóiratunkat, üzenjük, hogy megpróbáltunk olyan tartalmas, érdekfeszítő augusztusi számot nyomdába küldeni, amely feledtetni fogja azt, hogy a páratlan hónapokban nem, hanem csak a páros hónapokban jelenik meg a Szövétnek. Lehet, hogy egyszer majd sikerül olyan anyagi hátteret megteremtenünk lapunknak, amely biztosítani tudná a havi megjelenést. Reménykedjünk!Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'