JelenHaz
Hétfõ, 2019. július 22., 13.07

Szilva minden formában a tornyai tájházban

A szilvából készült végtermékek: a lekvár, a szilvaíz, a pálinka és a képen nem látható szilvás lángos
A szilvából készült végtermékek: a lekvár, a szilvaíz, a pálinka és a képen nem látható szilvás lángos

Családias hangulatban gyűltek össze csütörtökön a tornyai tájházban a fenntartó Pro Pir Kult Egyesület tagjai és vendégeik.

– Ma itt minden a szilváról és az abból készültekről szól – állapította meg Sutyák András házigazda, miután betett sülni az udvarban lévő kemencébe egy újabb adag lángost.

Tóth Piroska és segítői már délelőtt nekiláttak a lekvár- és ciberefőzéshez a kertben megtermett szilvából, mire a tornyai és pécskai vendégek megérkeztek már megsült a lekváros kifli és a szilvás sütemény.

Az alkalomra szilvás lángost is készítettek, aminek nagy sikere volt. Még a koccintáshoz kínált szilvapálinka is igazi házi, hiszen az udvar végében főtt ki.

A szilvaszüret jegyében szervezett programon a tagok mellett az Egyesület tevékenységét támogató és a hagyományőrzést fontosnak tartó személyeket hívták meg.

Antal Péter polgármester, Miodrag Stanoiov alpolgármester, Anca Chevereşan pécskai és Marinela Danicsko tornyai helyi tanácsos, továbbá a Pécskai Polgármesteri Hivatal néhány alkalmazottja volt jelen. Mellettük a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület és a pécskai „Merj önmagad lenni” Egyesület képviselője, az Óbodrogi Falunap fő szervezője és a pécskai helyi akciócsoport (GAL) csapata is eltöltött pár kellemes órát a tornyai tájház udvarán.

A kóstolás mellett bemutatták a lekvárfőzés hagyományos módját, illetve az ehhez használt régi eszközöket is.

 

Képek és szöveg:

Sinka Pál


 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'