Hétfõ, 2019. február 18., 06.40

Színes gyöngyök bűvöletében

Színes gyöngyök bűvöletében
Színes gyöngyök bűvöletében

Fábián Anna bő másfél éve ismerkedett meg a gyöngyfűzéssel. A keze alól kikerülő ékszerek, dísztárgyak a világ számos országába eljutottak már.  Legfrissebb munkáit egy gyermekeknek tartott kézműves-foglalkozáson ismertem meg.

 

– Nyugdíjaztatásom óta több kézműves-foglalkozást kipróbáltam, de a gyöngyök teljesen elbűvöltek. Nagyon megkedveltem a gyöngyfűzést, szeretettel, türelemmel dolgozom. Ez olyan munka, ami nagy odafigyelést igényel, egyetlen apró tévedés elronthatja a teljes mintát.

– Hány gyöngy kerül fel egy nyakékre és mennyi időt vesz igénybe az elkészítése?

– Ez a nyakék méretétől, mintájától is függ. Egy szélesebb nyakláncba körülbelül hatezer 2 milliméteres gyöngyöt fűzök fel. Egy keskenyebbe négyezer gyöngy kerül. Elég időigényes munka. Ha a mintát magam tervezem, akkor legalább két napot gondolkodom rajta, lerajzolom, készítek egy kisebb mintasort. Aztán maga a fűzés is beletelik két-három napba. Ilyenkor átlagosan napi nyolc órát dolgozom. Nem szoktam elsietni.

– Van-e kereslet gyöngyből készült ékszerekre?

– Kezdetben inkább családi, baráti körben vásároltak. De aztán, ahogy viselni kezdték a gyöngyöt, másnak is megtetszett. Vittek már ki a munkáimból Spanyolországba, Olaszországba, Dubaiba, Egyiptomba, Magyarországra. Az Amerikai Egyesült Államokból is volt rendelésem, egy ottani magyar szervezet tagjai kértek gyöngyöt a népviselethez, már utánrendelés is volt. Ez nagy öröm számomra. Egyáltalán nem az a célom, hogy ebből meggazdagodjak, hanem hogy fejlesszem a gondolkodásom, eltereljem a figyelmemet a napi kellemetlenségekről. Mert bármennyire is precíz munka ez, számomra kikapcsolódást jelent. Nem csupán nyakékeket, karperecet, fülbevalókat fűzök. Készítettem már gyöngykokárdát, könyvjelzőt, véndiák-találkozókra emléket, márciuskát, karácsonyi gömböket. Sokféle termékből már mutatóban sem maradt nekem.

– Mennyire jelent konkurenciát a gyöngyből készült tucatáru?

– Hát ez a vásárlótól függ. Az olcsó ékszerek mind műanyag gyöngyből készülnek, gyárilag, olyan is a minőségük. Én kizárólag üveggyönggyel dolgozom. Kínai, japán és cseh gyártmányú gyöngyökkel, amik nemcsak szebbek, de tartósabbak is. És mint mondtam, egyenként fűzöm fel őket, egyedi minták alapján. Úgyhogy ennek mindenképp más az értéke, mint a boltokban kapható bóvlinak. Sokszor rendelésre dolgozom és igyekszem a megrendelő igényeihez alakítani a készülő ékszert. A testalkattól, bőrszíntől, az öltözködési stílustól függően mindenkihez más illik. Rendeléskor lehetőség nyílik eszerint kiválasztani az ékszert. Van ismerősöm, aki azzal a kéréssel fordult hozzám: alkossak egy brossot, amit a piros, fekete és fehér nagykabátjával egyaránt viselni tud. A magyar népviselethez pedig piros üvegkristály gyöngyből készítettem a nyakéket. Egyszóval ez személyre szóló, egyedi, ami nem tehető egy tálba a milliószámra legyártott üzleti termékekkel. Külföldön sokkal jobban meg is becsülik a kézműves munkákat.

– Honnan sikerül beszerezni az alapanyagot?

– Egy nagyváradi boltból szoktam megrendelni a gyöngyöket. Itt mifelénk sajnos nem lehet kapni. Nem olcsó mulatság. Általában úgy dolgozom, hogy elkészítek néhány terméket, eladom, s a bejövő pénzből újratöltöm a gyöngytartalékaimat.

– Most épp egy gyerekeknek szóló kézműves-foglalkozáson mutatja meg a gyöngyfűzés csínját-bínját. Leköti-e a gyermekeket?

– Természetesen nem mindenkit. De általában a gyermekek örömmel fűznek gyöngyöt. A sok szín leköti a figyelmüket. A fantáziájuk élénk, nagyon ötletes mintákat tudnak alkotni. Velük nagyobb méretű műanyag gyöngyökkel dolgozunk. Ezzel gyorsabban megy a munka. S ha elkészülnek egy-egy karkötővel, nagy a sikerélmény. Nekem is van két unokám. Már tavaly nyáron fűztünk közösen, idén is szeretném őket tanítgatni, hátha legalább egyikük megkedveli a gyöngyfűzést. Amúgy most a gyermekeknek a gyöngyvarrás és gyöngyszövés technikáját is megmutattam. Ebben is sokféle lehetőség rejlik.

– Említette, hogy sokféle termékéből már mutatóban sem maradt otthon. Most van-e olyan forma, minta, ami különösebben foglalkoztatja, amit mielőbb el szeretne készíteni?

– Most kisebb ékszerekkel készülök a szeptemberben esedékes Hunyad Megyei Magyar Napokra, ahol kézműves kiállítás és vásár is lesz. Közben kokárdákat fűzök október 23-ra, magyarországi megrendelésre. Még sok mindent ki szeretnék próbálni. Sok ötlet születik munka közben. A színek minták, formák variációja szinte végtelen. És minden újabb alkotás örömöt jelent.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'