Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Szerda, 2019. október 23., 19.53
Color the Village

Színt vittek egy hegyifalu életébe

Színt vittek egy hegyifalu életébe
Színt vittek egy hegyifalu életébe

Az Otthon a BánságbanEgyesület(Acasă în Banat) újabb látványos akcióval hívta fel magára a figyelmet: 2019. június 20–22-e között 200, az egész országból toborzott önkéntest vittek a Krassó-Szörény megyei Ógerlistyére (Rudaria, ma Eftimie Murgu), ahol 29 ház homlokzatát, valamint egy kutat és egy hidat tataroztak és festettek le vidám színekkel.

Ógerlistye festői falu a bánsági hegyvidéken, ahol ma is 22 vízimalom működik. A nagy turisztikai potenciállal rendelkező falu elöregedett lakói egyedül nem képesek rendben tartani házaikat, amelyek viharvert külsejükkel inkább elriasztották, mint vonzották a turistákat. A temesvári székhelyű Otthon a Bánságban Egyesület a világhálón, közösségi oldalakon szervezte meg a Color the Village önkéntes akciót, amelynek célja 30 ógerlistyei ház homlokzatának a felújítása volt. Az egész országból toborzott mintegy 200 lelkes önkéntes kiváló munkát végzett: maltert, falfestéket kevertek, falakat, ajtókat, ablakokat javítottak és festettek le, még virágcserepeket is tettek az ablakokba. „Azt hiszem, hogy elértük a célunkat: színt vittünk a falusiak életébe és most mindenkit meghívunk, hogy látogassák meg Ógerlistyét (Eftimie Murgu), ahol gyönyörű házakat láthatnak! Nagy elégtétel volt az önkéntesek számára, amikor látták fáradozásuk eredményét és a házak tulajdonosai megköszönték a munkájukat.” – nyilatkozta Radu Trifan, az egyesület elnöke.

A Color the Village akció céljai között szerepel a bánsági hegyvidék természeti és épített örökségének a népszerűsítése is. Az önkéntesek számára felejthetetlen élmény volt az is, hogy megkóstolhatták a helyi ételkülönlegességeket (puliszka, kolbász, töltött káposzta, gyümölcsízek, bodzaszörp stb.), és meglátogathatták a ma is működő vízimalmokat. Az egyesület vezetője lapunknak elmondta, hogy már a Color the Village következő akciójának a megszervezését fontolgatja. Az Otthon a Bánságban Egyesület önkéntesei már több egyedül élő idős személy házának a felújításában részt vettek bánsági falvakban, a Color the Village volt az eddigi leglátványosabb.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'