Kedd, 2018. augusztus 21., 05.48
Nagy sikerű népzenei fesztivál Kisiratoson

Színvonalas előadások, szíves vendéglátás

Az ugyancsak kisiratosi Rónasági citerazenekart Korondi-Józsa Erika jelenlegi, illetve Almási Vince leköszönt polgármester is erősíti
Az ugyancsak kisiratosi Rónasági citerazenekart Korondi-Józsa Erika jelenlegi, illetve Almási Vince leköszönt polgármester is erősíti

Amint azt előzetesen meghirdettük, szombaton VII. alkalommal szervezték meg a Kisiratosi Nemzetközi Népzenei Fesztivált, aminek a programja 16 órakor a Páter Godó Mihály Általános Iskolában történt gyülekezővel indult. A nagy kultúrház színpadáról 17 órakor Juhász Rozália műsorvezető köszöntötte a hazai és az anyaországi fellépőket, valamint a közönséget, majd Csoóri Sándornak a népi kultúránk fontosságára vonatkozó gondolatait osztotta meg a hallgatósággal. Ezt követően a színpadra kérte Korondi-Józsa Erika polgármestert, aki köszöntőjében örömének adott hangot, amiért újra Kisiratoson üdvözölheti a népzene hazai és magyarországi jeles képviselőit. Mindannyiuknak kellemes délutánt és estét, boldog együttzenélést, közös szórakozást kívánt, megnyitva a Fesztivált.

A műsorvezető elsőként a házigazdák részéről a kisiratosi Napraforgó gyermek citerazenekart kérte a színpadra, ahol Juhász Kálmán vezetésével, Krajcsó Bence összeállításában csallóközi gyermekdalokat, illetve Dunántúli népdalokat adtak elő vastaps közepette.

Utánuk a szabadkígyósi, Kígyós citerazenekar lépett fel, Juhász Kálmán összeállításában Galga menti népdalokat adtak elő nagy sikerrel.

Ezt követően a pécskai Magyar Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület 14 tagú, 2015-ben alakult Maros citerazenekara, Juhász Kálmán vezetésével és betanításával mutatatta be színes műsorát.

Utánuk az 1996-ban alakult, számos hazai és nemzetközi szereplést maga mögött tudó csorvási Nefelejcs Népdalkör lépett fel, Juhász Kálmán összeállításában Galga menti és kiskunhalasi népdalokat adtak elő, nagy sikerrel.

A továbbiakban a nagyszénási Kurtics citerazenekar Juhász Kálmán művészeti vezető közreműködésével és irányításával vajdasági lakodalmassal, illetve hortobágyi népdalokkal örvendeztette meg a közönséget.

Utánuk a kétsopronyi Horenka Szlovák Hagyományőrző Népdalkör és a Roszicska citerazenekar – amely 2015-ben az Országos Szlovák Önkormányzattól A mi nemzetiségünk-kitüntetést vehette át – szlovák lakodalmast és Békés megyei magyar népdalcsokrot adott elő vastaps közepette.

Ezt követően a 2011-ben alakult kisiratosi Kikelet gyermek citerazenekar – amely 2015-ben Magyarországon országos ezüstfokozatot ért el –, Scserbin  János közreműködésével, dunántúli népdalokat és moldvai népdalfeldolgozást adott elő a közönség ünneplése közepette.

Az ugyancsak kisiratosi, 2008-ban Almási Vince akkori polgármester kezdeményezésére alakult Rónasági citerazenekar következett – melynek tagjai között Almási Vince leköszönt, illetve Korondi-Józsa Erika megválasztott polgármester is közreműködik –, Juhász Kálmán művészeti vezetésével, Krajcsó Bence összeállításában Békés megyei népdalokat adtak elő, kitörő siker mellett.

Fejes Balázs, a Túri Zsiványok citerazenekar tagjaként, több országos aranyminősítés tulajdonosa, egyéni bemutatón adott elő nagykúnsági népdalokat újrázások, vastaps közepette.

Utána a Túri Zsiványok citerazenekar, a mezőtúri Bárdos Lajos Alapfokú Művészeti Iskola növendékeiként, több aranyminősítés, sőt a Jászkun Megyei Művészeti Szemlén Nívódíjat nyert csapat decsi verbunkot adott elő igen magas színvonalon.

A VII. Kisiratosi Nemzetközi Népzenei Fesztivál csúcspontját az utoljára fellépett kazincbarcikai Galagonya citerazenekar szolgáltatta. A többszörös országos Arany, Arany Páva és Aranypáva Nagydíjas zenekar a Csütörtökön este, a Szereti a tik a meggyet, illetve a Zöld az erdő című moldvai népdalcsokrot, illetve népdalfeldolgozást adta elő hosszan tartó taps, éljenzés közepette.

A Fesztivál végén Korondi Józsa Erika polgármester, miután megköszönte a magas színvonalú előadásokat, minden fellépett együttesnek ajándékokat, részvételi okleveleket adott át.

Az előadás után feltálalták a finom babgulyást, majd Pintér András és Bús Attila kíséretével, Almási Vince és Juhász Kálmán vezetésével éjfél utánig igen jó hangulatban nótáztak.

A VII. Kisiratosi Nemzetközi Népzenei Fesztivál sikeréért köszönet jár a szervezőknek és a támogatóknak, a Kisiratosi Polgármesteri Hivatalnak, a Pro-Ki-Dor Egyesületnek, valamint az Arad Megyei Kulturális Központnak, továbbá mindazoknak, akik a munkájukkal, a vendégek ellátásában közreműködve, öregbítették a kisiratosi, párját ritkító vendéglátás hírnevét.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'