JelenHaz
Vasárnap, 2019. június 16., 21.41

Szórvány–székely kapcsolatok

A focibajnokságot megnyerő dévai csapatot Benedekfi Dávid lupényi főszervező és Széll Lőrincz megyei ifjúsági igazgató díjazta.
A focibajnokságot megnyerő dévai csapatot Benedekfi Dávid lupényi főszervező és Széll Lőrincz megyei ifjúsági igazgató díjazta.

Szórványról szóló riportkötetek bemutatója sem maradt el a Hunyad Megyei Magyar Napok programjáról. Szucher Ervin, a Krónika napilap marosvásárhelyi újságírója csütörtökön Petrozsényban, pénteken, pedig Vajdahunyadon mutatta be „Toronyba zárt anyanyelv”, valamint „Málladozó magyarságtudat” című köteteit.

Bögözi Attila szintén marosvásárhelyi újságíró bevezetője után a szerző szólt szórványbéli tapasztalatairól. Szucher Erwin 1999 óta járja a szórványt, hivatásának érzi, hogy eljusson minden eldugott helyre, ahol magyarok élnek, Erdélyben és a Kárpátokon túl is. Mindkét kötetben 13-13 megye szerepel, 24-24 riporttal. Valamennyi már megjelent a Krónika napilapban, a szerző kollégái javaslatára gyűjtötte csokorba őket és adta ki könyv formájában. Egyes riportok a szívós megmaradásról, a magyarság megőrzéséért folytatott mindennapi küzdelemről szólnak, mások a beolvadásról és a reményvesztésről. A szórványmagyarság körében ugyanis mindkét irányzat megfigyelhető. Riportjaival célja, hogy a székelyföldi és erdélyi nagyvárosokban élő olvasók ismerjék meg a szórványt és az ottani magyarságot, amiről Kolozsváron, Szatmáron, Marosvásárhelyen vagy Székelyudvarhelyen nem sokat tudnak. Szórványjárása során rengeteg pozitív élménnyel gazdagodott, mindenütt csodálatos magyar embereket ismerhetett meg, számos barátságot is kötött velük.

A szórvány és a Székelyföld közötti kapcsolat jelen volt a szombaton is, a magyar napok lupényi rendezvényein is. A kispályás focibajnokságon a helyi, petrozsényi és dévai csapatok mellett marosvásárhelyi csapat is részt vett, akárcsak a romániai magyar újságírók csapata. A baráti hangulatban zajlott bajnokságot a dévaiak nyerték, megelőzve a lupényiakat és az újságírók csapatát. A mérkőzések után valamennyien együtt ünnepeltek a helyi magyarokkal a volt római katolikus iskolánál. Ahol egy újabb verseny zajlott, ezúttal nem sportjellegű, hanem gasztronómiai. 7 szakácscsapat főzött gulyást, 5 helyi mellett egy petrozsényi és egy kolozsvári is. A finomabbnál finomabb falatokat nemzetközi zsűri osztályozta, a tagok között helyiek és székelyföldiek mellett Magyarországról érkezett vendégek is voltak. Végül a kolozsváriak gulyása nyerte az első díjat, a lupényi unitáriusok és a római katolikusok csapatai a második, illetve harmadik helyezést nyerték el.

A lupényi RMDSZ által szervezett – és az önkormányzat által is támogatott – mulatság hosszasan elhúzódott. A jókedv, finom falatok és az örökzöld magyar slágerek kellemessé tették a napot. Nemcsak helyi magyarok jöttek el együtt tölteni a szombatot, hanem urikányiak, vulkániak és petrozsényiek is, akárcsak Lupény polgármestere.

A Hunyad Megyei Magyar Napok vasárnap zárultak a Zsil völgyében. Lupényban Homonyik Sándor koncertezett a művelődési központban, majd a marosvásárhelyi székely néptáncosok léptek fel a petrozsényi színházban. Mindkét előadáson petrozsényiak és lupényiak is jelen voltak, a szervezők külön busszal szállították az érdeklődőket az egyik helyszínről a másikra.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'